Vid kassorna ska Inger Sandström för första gången testa självscanningen.

– Jag kommer precis från en annan självscanning. Tant har övat, säger hon och pekar på sin matkasse.

Hennes inköp här fortlöper utan större spänningsmoment.

– Framåt väljer jag nog ändå vanliga kassorna. Då har man någon att heja på.

Hillevi Bergefall gör också sitt premiärköp.

– Jag kommer nog att fortsätta göra mina köp här, då slipper man kö.

En av få i Sverige

Sedan förra tisdagen har snabbkassorna varit på plats på Systembolaget vid Ringen. Mitt i tittar in några dagar efter att de installerats.

– Än har det gått smidigt. Jag var lite nervös över att behöva hålla koll när en massa ungdomar trillar in, men det har gått bra, säger Viktor Pettersson som i dag har uppgiften att vara behjälplig vid de nya kassorna.

Den här butiken är den tredje i Stockholm att få självutcheckning, efter butiken vid Sergels torg och vid Torsplan. De som får det nya systemet har valts ut eftersom de har väldigt mycket kunder. Här har två vanliga kassor tagits bort för att göra plats åt sex snabbkassor.

– Vi har nog flest kunder per kvadratmeter i hela Sverige. Det här gör så att de slipper köer och kommer ut snabbare. Vi upplever att det är uppskattat. Sedan har vi vanliga kassor kvar för dem som vill handla där, säger butikschefen Sara Lundqvist.

"Det ligger i tiden," säger butikschefen Sara Lundqvist om att de infört snabbkassor.

"Det ligger i tiden," säger butikschefen Sara Lundqvist om att de infört snabbkassor.

Pekka Pääkkö

Fler butiker väntar

Rent praktiskt fungerar snabbkassorna som de som finns i matbutiker. Skillnaden är att personal, utöver för att erbjuda assistans, alltid finns på plats för att kolla legitimation.

Framåt är planen att runt hundra Systembolag i landet ska få självutcheckning. Näst på tur i Stockholm är butiken i Liljeholmen. Under tiden utvärderas de butiker där det införts.

– Några kunder frågade i början om självutcheckningen kommer att leda till färre medarbetare och sämre service. I utvärderingen av vårt test ser vi dock att kunderna upplever att vi möter dem på fler ställen i butiken samt att köerna minskar, säger Teodor Almqvist, pressansvarig vid Systembolaget.

Är det också ett sätt att ha färre anställda?

– Det kan betyda att behovet av anställda med små kontrakt för att hantera besökstoppar under veckoslut och storhelger möjligen minskar.

Ser ni några risker med att stölder och snatterier ökar?

– Nej, vi har inte sett någon påverkan på svinnet i våra tre testbutiker men fortsätter självklart att följa detta nu när vi rullar ut till fler butiker.

Vid kassorna står också Claudia Neij och checkar ut en flaska vitt vin.

– Snabbkassorna kommer nog att fungera bra, så länge någon kollar leg. Om jag använder dem beror nog på humör. Ibland vill man prata, ibland vill man inta ha med någon att göra, säger hon.

Butiken i Skanstull är en av landets första Systembolag med självutcheckning.

Butiken i Skanstull är en av landets första Systembolag med självutcheckning.

Pekka Pääkkö