I Enskede väntar två olika julmarknader. Enskedeparkens bageri arrangerar en av dem, den första advent i Enskedeparken, en tradition sedan 2014.

– Vi från bageriet kommer sälja pepparkaksdeg och saffransbullar bland annat, säger William Tungelstedt som är kaféansvarig på bageriet.

På marknaden kommer det även finnas bord med bland annat korvförsäljning, julkort och smyckesförsäljning.

– Det brukar bli väldigt mycket folk och trevlig julstämning, säger William Tungelstedt.

Lämnar över stafettpinnen

För 34:e året i rad anordnas även Gamla Enskedes julmarknad. Tommie Lindström har varit arrangör i elva av de åren.

– Jag tror det blir bra stämning eftersom det är så blandat här. Det är inte som på Stortorget med enbart etablerade hantverkare. Hit kommer en blandning av skolklasser som säjer våfflor och riktiga hantverkare.

I år blir sista gången som Tommie Lindström arrangerar julmarknaden i Gamla Enskede.

– Jag är 76 år för tusan, det får vara någon måtta på eländet. Nej, jag skojade, det är jättekul men jag är noga med att det ska vara organiserat och det tar energi. Men det är roligt att ha kontakt med folk. Det brukar bli mycket mingel, folk kommer och snackar och man träffar gamla vänner.

Pengar till utsatta flickor

Det blir även två julbasarer i Vantörs församlingar i Hagsätra och i Vantör. Jennie Wall är ny kyrkoherde i Vantörs församling sedan i augusti och har ansvar för båda basarerna.

– Det blir julsånger, lotteri och försäljning av fika och hantverk. Kyrkan har en stark tradition av att hålla i basarer, vi gör det som en det av vårt insamlingsarbete, säger hon.

I år samlas pengar in till flickor som utsätts för könsrelaterat våld som tvångsäktenskap eller könsstympning.

– Jag tror att det finns ett starkt behov hos människor att på något vis bidra, man konsumerar men för någon annans skull. Man kan komma till julbasaren och köpa ett hantverk i julklapp till någon, samtidigt som man ger en gåva till någon som behöver det.

Jennie Wall hoppas att många kommer till basarerna.

– Jag hoppas på en stunds samvaro och gemenskap. Såklart hoppas jag även att vi kan göra skillnad med vår insamlingskampanj.