Att en gravid ordinarie lärare förbjuds att arbeta har förvärrat en redan svår situation på mellanstadiet på Gubbängsskolan.

Enligt Lärarnas Riksförbund (LR) sade sju lärare upp sig förra läsåret, på grund av arbetsmiljön. Ytterligare en har nyligen sjukskrivit sig.

LR har nu gjort en begäran enligt arbetsmiljölagen, om att Stockholms stad ska vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på mellanstadiet.

– Det är ganska ovanligt. Lägger vi en sådan begäran är det mycket allvarligt, säger Eva Löfqvist Bercsenyi, fackligt ombud på LR.

Stora klasser

Mitt i Söderort skrev redan vid årsskiftet om oro för stora klasser på mellanstadiet. Klasstorleken tas också upp i fackets skrivelse. Där står även om minskat stöd till elever med särskilda behov, brist på återhämtning för lärarna och dåligt stöd från skolans ledning.

Bristerna har fått kvarvarande lärare att må dåligt. Panikångest, sömnproblem och en känsla av otillräcklighet är något av det de beskriver.

Föräldern Frédéric Elfver, med barn på mellanstadiet, vittnar om att personalomsättningen har satt spår även hos elever.

– Skolledningen har inte kommunicerat på ett vettigt sätt om de lärare som har slutat. Barnen är så pass små att de behöver en trygg lärandemiljö. De elever jag har pratat med har känt sig otrygga och frågat sig om det är deras fel att lärarna slutat, säger han.

Rektor: ”Jag delar bilden”

Gubbängsskolans rektor Anna Gustafsson Avci ställer inte upp på en intervju. I ett mejl kommenterar hon läget så här:

”Gällande föreläggandet från Lärarnas Riksförbund kopplat till arbetsmiljön och mellanstadiet så är det ett pågående arbete där vi tillsammans med de fackliga arbetar för en långsiktig och hållbar lösning. (...) Jag delar bilden om behovet av åtgärder.”

I förra veckan svarade skolan på fackets skrivelse med förslag på åtgärder. LR ska nu diskutera om åtgärderna räcker, eller om ärendet ska skickas vidare till Arbetsmiljöverket.

https://www.mitti.se/nyheter/sonja-vantar-barn-forbjuds-att-jobba/repviA!7bNhy9tFQkpDNZtJ39yw/

https://www.mitti.se/nyheter/skarp-kritik-mot-stora-klasser-pa-gubbangsskolan/repuli!YVimGRnFXFTtr0O4zKrxjg/

https://www.mitti.se/nyheter/hon-slass-for-att-sonen-ska-fa-fungerande-skolgang/repvfg!IOmGQ9wE0OYRWqsS@FRg/