Svedmyra, Tallkrogen och norra Sköndal. Tre områden där andelen som vaccinerat sig mot covid-19 är hög – eller till och med mycket hög.

Det visar siffror från Region Stockholm som Mitt i Söderort har begärt ut.

Lägst i Farsta, Hökarängen och Fagersjö

I andra områden, bara några kilometer bort, är verkligheten en helt annan. I norra och södra Farsta, östra Hökarängen och Havsörnstorget, som omfattar centrala Fagersjö, är andelen som vaccinerat sig långt under länsgenomsnittet.

När Mitt i frågar runt i Fagersjö en fredagseftermiddag möter vi dock bara personer som har tagit sprutorna. Flera höjer på ögonbrynen när de hör om den låga andelen vaccinerade i området.

– Är det sant? Det är tråkigt. Men samtidigt är det ett eget val, man kan inte tvinga folk, säger Mika som inte vill ha med sitt efternamn i artikeln.

Hon säger att hon själv är dubbelvaccinerad, liksom hennes man. 13-årige sonen har fått sin första dos.

– För att skydda honom men och också för att skydda andra. Han går ju i skolan.

Vad tror du det kan bero på att många här inte tar sprutan?

– Jag vet inte om det kan handla om information. Sen är det säkert mycket rädsla och osäkerhet om vad vaccinet innehåller.

Huvudansvaret för vaccinationen ligger på Region Stockholm som bland annat har haft flerspråkiga informationskampanjer för att nå fram även till de som inte behärskar svenska.

I Fagersjö har 59,8 procent av invånarna utländsk bakgrund, enligt siffror för 2020. Språket borde inte vara ett hinder, menar 27-årige Stefan Ali från Elfenbenskusten som just har tagit spruta nummer två.

– Man behöver inte prata svenska för att ta en spruta, säger han.

Stadsdelsdirektör: ”Vi måste göra mer”

Enligt Farsta stadsdelsförvaltning informerar både hemtjänst, vård- och omsorgsboenden och stadsdelsmammor om vikten av att vaccinera sig. Personal har också fått information om hur människor med vaccinrädsla ska bemötas.

Stadsdelsdirektören Gunilla Ekstrand kände inte till de stora skillnaderna mellan områden i Farsta.

– Jag har inte tagit del av de siffrorna tidigare. Jag har bara sett siffror för hela Farsta. Jag tänker att vi måste göra mer av det vi redan gör för att få fler att vaccinera sig, säger hon.

Siffror för hela regionen visar att det är i de yngre åldersgrupperna som andelen ovaccinerade är högst. Vecka 45 var endast 57,7 procent dubbelvaccinerade i gruppen 18-29 år. Det kan jämföras med 79,3 procent för 40-45-åringar och 91,2 procent för 80-plussare.