Han är uppvuxen i i skogarna utanför Arvika och fick sin musikaliska fostran som folkmusiker med fiol som huvudinstrument. Nu har det instrumentet blivit mer vilande. Istället är det gitarren som sedan tonåren fångat hans intresse och som också gett honom den utbildning han har gått på bland annat Högskolan för scen och musik i Göteborg.

– Jag tycker att spelet med elgitarren uppfinner sitt egna tilltal, menar Tobias Andersson som kom till Göteborg för sina studier för drygt tio år sedan.

Mångfacetterad debut

Han har inte varit Göteborg trogen. Ytterligare musikstudier tog honom till Paris där det blev några terminer och där han träffade sin sambo. Det var också i den franska huvudstaden som han för första gången mötte Petter Inderström Pankinaho, trumpetare extraordinär. Han är nu en väsentlig del i den kvartett som finns med på Tobias Anderssons mångfacetterade debutskiva "Silent cities".

– Jag hade en idé om att bland stråk och blås med gitarr, som jag tyckte var intressant. På så vis fick jag tips om violinisten Alma Möller.

Hon gör, tillsammans med trummisen William Soovik och kontrabasisten Viktor Reuter, ensemblen komplett.

Ett covidprojekt

Tobias Andersson förklarar att musiken han komponerat är något av ett covidprojekt, men några av låtarna är äldre än så. Inspirationen har han hämtat från skilda håll, men med jazzens öppna anslag och nyfikenhet.

– Ja, det har blivit oundvikligt. Jag är influerad av olika sorters musik. Det är svår att inte ta intryck.