En efter en slår sig de äldre ner vid bordet i Folk i Skärholmens lokaler. Dagens träff på stadsdelens internetkurs för seniorer fokuserar på säkerhet på nätet – ett ämne som är extra angeläget eftersom bedrägerierna i Skärholmen har ökat lavinartat sedan förra året. Under perioden januari till och med april 2022 anmäldes 46 bedrägerier i Skärholmens stadsdelsområde, siffran för motsvarande period i år är 136.

– Det är anmärkningsvärda siffror och det har varit en väldig ökning av brott mot äldre, säger Christoffer Peyre, kommunpolis i Skärholmen. 

"Hon blev av med 80 000"

Några av dem som är på plats för kursen är Farida Afallah Laajab, Siv Hedström och Figge Ridderstolpe. Alla har de på ett eller annat sätt kommit i kontakt med bedragare. 

– Min väninna blev uppringd av någon som sa att den ringde från Nordea och bad henne om koden till hennes bank-id. Hon blev av med 80 000 kronor direkt, säger Farida Afallah Laajab. 

Någon månad senare blev hon själv uppringd av bedragare som använde sig av samma metod, men vis av det som skett hennes väninna frågade hon vad de hette och vad det var de ville och då la de själva på luren.

– Man får aldrig lämna ut koder till främlingar. Varför ska jag ge någon koden till mitt bank-id, jag kan slå in den själv, säger hon.

Lurades i kryptobluff

För Figge Ridderstolpe gick det inte lika bra. Han blev uppringd av någon som kom med ett påstått lukrativt erbjudande där han skulle få köpa kryptovaluta som sades ge hög avkastning. 

– De sa att mitt kapital skulle öka i våldsam fart och det lät väldigt trovärdigt så jag tänkte att jag kan väl satsa 2 000 kronor. Sedan fortsatta de att försöka ta ut pengar från mitt konto på andra sätt, men det stoppade banken som tur var, säger han.

De 2 000 som han satsade har han dock inte fått tillbaka. 

Även Siv Hedström har råkat ut för bedragare. De ringde och sa att de var från Telia och att hon hade betalat för mycket i två år och nu skulle få tillbaka pengar och att de därför behövde hennes kontouppgifter för att kunna sätta in pengarna. Men eftersom hon själv har jobbat på Telia blev hon misstänksam.

– Jag kan inte tänka mig att de gör så när de ska betala tillbaka pengar, så jag sa att jag skulle ringa upp Telia och fråga dem, sedan hörde jag inte mer av dem, säger hon. 

Othmar Englund håller kurs för äldre om säkerhet på nätet.

Othmar Englund håller kurs för äldre om säkerhet på nätet.

Anna Rönngren

Viktig att vara kritisk

Othmar Englund som håller i kursen menar att äldre måste bli mer försiktiga i största allmänhet. 

– Mitt råd är att inte lita på någon tills motsatsen är bevisad, säger han. 

Mycket handlar också om sunt förnuft. Om något låter för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. Och om den som ringer upp och erbjuder något säger att det är bråttom att slå till så är det läge att dra öronen åt sig. 

– Lämna inte ut uppgifter och koder till någon som ringer eller ringer på dörren. Det kan låta som självklarheter men vi har nya ärenden varje vecka där folk, främst äldre, har lämnat ut mobilt bank-id, koder till bankomatkort och till och med lämnat kortet rent fysiskt, säger Christoffer Peyre. 

Christoffer Peyre från Skärholmspolisen berättar om bedrägerier för äldre, i Skärholmens kyrka.

Christoffer Peyre från Skärholmspolisen berättar om bedrägerier för äldre, i Skärholmens kyrka.

Skärholmens stadsdelsförvaltning

Den dramatiska ökningen av bedrägerier har gjort att Skärholmspolisen den senaste tiden haft flera öppna möten med äldre där de berättar om riskerna och hur de ska skydda sig.

– Vi har insett att kunskapsnivån bland äldre inte är så hög som vi hade trott. De hade liten koll på vilka modus som finns trots att det har skrivits mycket om det både i tidningar och på sociala medier, så det finns ett behov av att vi är ute och informerar om det här rent fysiskt, säger Christoffer Peyre. 

Nya träffar med äldre ska planeras in även under hösten.

Vilka är det som begår de här brotten?

– Det är både kriminella nätverk som säljer narkotika och andra ligor som riktar in sig på äldre. 

Alla kommer att drabbas

Christoffer Peyre tror att alla för eller senare kommer att kontaktas av bedragare. 

– Åldringsbrott är så pass lukrativt att bedragarna börjar krypa ner i åldrarna. I början ringde de dem som var 90 plus, nu ringer de dem som är 65. Frågan är inte längre om man får ett samtal eller sms utan när så det är viktigt att man förbereder sig på hur man ska göra när det händer, säger han.