Efter att alla 598 valdistrikt i Stockholms kommun är räknade är Socialdemokraterna de stora vinnarna med 29,5 procent av röstena. Ett maktskifte väntar runt hörnet efter ett långt borgerligt styre.

I kommunvalkretsen Norrmalm-Östermalm-Gamla Stan är däremot Moderaterna fortfarande det starkt dominerande partiet med 30,5 procent av rösterna, jämfört med Socialdemokraterna som hamnar på andraplatsen med sina 20,2 procent.

Men siffrorna visar även att Socialdemokraterna har ökat i kretsen med hela 8,3 procentenheter sedan förra valet, medan Moderaterna backar med 1,7.

Moderaternas före detta finansborgarråd Anna König Jerlmyr har tidigare sagt till Mitt i att en anledning till att M backat i kommunvalet kan bero på partiets samarbete med SD på riksnivå.

– Något vi märkt när vi kampanjat är att många säger att de inte ska rösta på oss på grund av vi ska styra med Sverigedemokraterna, men det är inget vi gör lokalt. Det har varit svårt att komma fram med den skillnaden i det lokala mot det nationella.

De dramatiska skillnaderna står dock Socialdemokraterna för. I flera distrikt runt Vanadislunden ökar S med över 10 procentenheter.

Och i distriktet Johannes 2 Vanadislunden SÖ ökade S med 12,8 procentenheter från 14,5 till 27,3 procent och blev därmed största parti i distriktet, efter att M backat med 2,3 procentenheter till 26,1 procent.

Mitt i åkte ut för att kolla vad invånarna i distriktet tror ligger bakom de nya röda vindarna.