Turisterna har sagt sitt. Högst upp bland Sigtunas besöksmål befinner sig Västerängsudd Rastplats. Det som i folkmun kallas för Dödskalleberget, ett populärt tillhåll för dykning, klättring och mountainbike. I alla fall om man får tro Google maps och dess betygsfunktion. Västerängsudd rastplats får hela 4,6 av 5,0 i betyg och placerar sig högst upp bland de elva platser i Sigtuna kommun som klassas som turistattraktioner.

Vad är det som gör platsen så speciell att den placerar sig före både Mariakyrkan, Sveriges minsta rådhus och Wenngarns slott? För den oinvigde är det svårt att förstå vad som får betygen så höga. Mitt i Sigtuna beslöt sig för att göra ett besök vid den populära rastplatsen.

Efter en bit med bil och en längre promenad genom naturreservatet, som även är revir för drygt hundratusen myggor, över en äng som lämnade spår i form av fästingbett och en mindre bestigning upp på en höjd var vi framme.

En klippa full med större stenar utspridda, ett skogsbryn och utsikt över Mälaren. Till höger Steninge marina, på andra sidan viken skymtar Näsudden där Naturskolan håller till och över vattnet; skog i Upplands-Bro. Jaha? Fint, ja, men högsta betyg? Tveksamt. Men visst, med en picknickkorg och gott sällskap i solnedgången, då kan det här vara en pärla.

Västerängsudd rastplats får högt betyg av Googleanvändarna.

Västerängsudd rastplats får högt betyg av Googleanvändarna.

Stefan Källstigen

Förutom Västerängsudd rastplats hamnar bland annat Mariakyrkan, kyrkoruinerna och rådhuset högt upp på Googlelistan. Men nere i staden rekommenderar Sigtunaborna helt andra platser värda att besöka till turister. Här nämns främst runstenar, Sigtunastiftelsen, Viby by och Strandpromenaden istället.

Det är såklart inget unikt att var och en tycker olika. Mitt i vänder sig därför till Destination Sigtuna som har bra koll på turistmagneterna i kommunen för att få lite klarhet i vad turisterna vill se och göra när de besöker staden.

Hur har turistsommaren varit i Sigtuna?

– Vi har inga siffror och kan inte jämföra med tidigare somrar men känslan är att det varit en bra turistsommar. Det har varit mycket folk på gatorna och de dagar som jag har jobbat har det varit en hel del som kommit in till oss på Drakegården, säger Krysanta Stavado på Destination Sigtuna.

Stora gatan har varit välbesökt i år.

Stora gatan har varit välbesökt i år.

Mikael Andersson

På frågan över vilka tre besöksmål som turister inte bör missa hamnar inte Dödskalleberget i topp. Istället nämner Krysanta Stavado stråket med runstenarna, rådhuset och museet. Många turister frågar om kartor över de olika runstenarna och vilka restauranger som är bra.

– Vi brukar rekommendera olika stråk som de kan gå runt, mellan de tre kyrkoruinerna och även stråk som leder dem runt bland runstenarna, säger hon.

I ett av dessa stråk finner man 15 runstenar, 12 i Sigtunas stadskärna och 3 vid Garnsviken öster om stadskärnan. Krysantas kollega Camilla Westling fyller i att turisterna gärna vill veta mer om de historiken i stan och den gamla kulturen som finns här.

Mia Lindberger, Mats Lindberger och Gunilla Boll har många tips för Sigtunaturisten.

Mia Lindberger, Mats Lindberger och Gunilla Boll har många tips för Sigtunaturisten.

Stefan Källstigen

Om en turist frågade dig, vilka sevärdheter skulle du då rekommendera?

– Vi har en bekant från Boston här nu och ska just besöka författaren Gunnar Ekelöfs lilla hus på Malmgatan. Det är ett litet museum idag. Sedan finns Sigtunastiftelsen dit alla nobelpristagare i litteratur kommer och vistas och skriver. Stadshotellet, runstenarna, Mariakyrkan och Viby by är platser som är mycket sevärda också, säger Mats Lindberger.

– Och kyrkoruinerna S:t Olof, S:t Per och S:t Lars såklart, säger Mia Lindberger.

Med sig har Mats ochMia en vän från Boston, Gunilla Boll. Det brukar alltid bli kräftskiva och räkfrossa samt klassikern bruna bönor och fläsk när hon hälsar på.

Yvonne Larsson bor i centrala Sigtuna. Hon har besök av sin vän Isa Anderson från Californien.

Yvonne Larsson bor i centrala Sigtuna. Hon har besök av sin vän Isa Anderson från Californien.

Stefan Källstigen

– Jag tror jag skulle be dem vandra runt, upp mot stiftelsen och gå längs några gator som inte är Stora gatan. Att gå efter fjärden längs med Strandpromenaden är mysigt. Det har blivit väldigt fint med bord och bänkar och belysning, det är ett givet mål att ta sig till, säger Yvonne Larsson.

– Vi gick precis genom Mariakyrkans kyrkogård, det var väldigt fint, säger Isa Anderson som är på besök från Kalifornien.

Anders Hagren har bott i Sigtuna sedan 1958.

Anders Hagren har bott i Sigtuna sedan 1958.

Stefan Källstigen

Anders Hagren är inne på samma spår som många andra.– Matställena och restaurangerna är mysiga. Men de mest uppenbara är väl Mariakyrkan, ruinerna och runstenarna som finns. Längs med strandpromenaden har kommunen satt upp nya bord och så, där är det mysigt att slå sig ner med något att äta eller fika, säger han.

Anders flyttade till Sigtuna 1958 från Kiruna. Hans far var byggnadsingenjör och var med och byggde flygledartornet på Arlanda.