De Mälaröbor som personröstade i valet gjorde det i störst utsträckning som partierna placerat sina namn på listorna.

Oppositionsrådet Hanna Svensson (S) var mest populär följt av kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M). I samtliga fall utom två var det fullmäktigepartiernas toppnamn som kryssandes mest – i flera fall med rejäl marginal till listornas andranamn.

Men inte hos Centerpartiet. Och det var ingen liten marginal Emma Solnestam Lövenstad gick om toppnamnet Ove Wallin med. När personrösterna räknats hade hon 107 kryss mot Wallins 56.

– Supersuperroligt, jag är otroligt tacksam och ödmjuk inför det, säger Emma Solnestam Lövenstad.

La ner tid på valrörelsen

Hon har inte suttit i kommunfullmäktige tidigare och gjorde i år sin första valrörelse. Därför lade hon extra krut på att synas genom en egen folder som hon delade hon ut i Mälaröbors brevlådor. Hon hade även tryckt upp tröjor hon bar när hon pratade med väljare vid valstugan.

– Antagligen har det till viss del uppmärksammats av ett antal väljare som tyckte att det verkade bra, säger Emma Solnestam Lövenstad.

Att hon med så stor marginal fick fler röster än Ove Wallin tror hon dock inte innebär en direkt skjuts till att bli partiets lokala affischnamn.

– Men tanken är att jag kommer få lära mig mer under mandatperioden och vara en bra back up.

Ove Wallin blev inte förvånad över partikollegans kryss. Han blir själv pensionär nästa år och lyfter Solnestam Lövenstad som ett framtidsnamn.

– Emma är en av de nya som har vitaliserat vår verksamhet och valkampanj, säger han.