Påsken 2022 skakades Sverige av våldsamma kravaller. Hundratals poliser rapporterade skador efter upploppen, som utlöstes av Rasmus Paludans planer på att bränna Koranen.

Händelsen fungerade som en väckarklocka för polisen, som insåg bristen på alternativ till tjänstevapnet. Batonger, elchocksvapen och pepparspray visade sig vara otillräckliga i situationer som denna. De behövde något som kunde möta hot på avstånd utan att vara dödligt.

– Vi vill inte ha gärningsmän med det våldskapitalet nära oss utan vi vill hålla dem på avstånd tills vi kan omhänderta och lagföra dem, säger Henrik Moreau, verksamhetsutvecklare för SPT-konceptet på Noa.

Som svar på detta har polisen nu infört gummiprojektilen. Vi befinner oss i polishuset på Kungsholmen och Ulf Sand, verksamhetsutvecklare av utrustning på Noa, demonstrerar det nya vapnet.

Gummikulan, som är ungefär lika stor som en golfboll, avfyras från ett vapen som liknar ett förstärkningsvapen och når hastigheter på upp till 300 kilometer i timmen.

Målet är att skapa en kraftig smärta för att hindra flykt från platsen, förklarar Ulf Sand. Däremot ska det inte vara farligt eller lämna permanenta skador.

– Risken för benfrakturer är osannolik.

Sönderskjutna ögon

Gummiprojektilen är avsedd för användning mot individuella hot i folkmassor eller i farliga och komplicerade situationer. Endast specialutbildade poliser kommer att få använda vapnet.

Även om det har använts i flera europeiska länder och USA, med flera rapporter om sönderskjutna ögon under bland annat Black Lives Matter-protesterna, betonar Ulf Sand vikten av träning för att minimera risken för sådana skador.

– Vi kommer vara noga med att utbilda hur man hanterar vapnet, hur man träffar så bra som möjligt och hur man ska värdera situationen.

Henrik Moreau tydliggör att det svenska förhållningssättet innebär att vapnet aldrig används mot grupper utan endast mot individuella hot.

– Här skulle man aldrig skjuta mot en grupp helt urskiljningslöst, säger han.

Förhoppningen är att vapnet ska användas av svensk polis från vintern 2024/2025.

Förhoppningen är att vapnet ska användas av svensk polis från vintern 2024/2025.

Johannes Äng

"Ett tryggt sätt"

Samtidigt som gummiprojektilen introduceras, har det beslutats att alla poliser i yttre tjänst ska bära elchocksvapen. Det kan verka som att polisen rustar upp, men Ulf Strand ser det på ett annat sätt.

– Det blir ju fler våldshjälpmedel där ute, men de är mindre dödliga. För oss är det en möjlighet att hantera svåra, farliga situationer på ett mer tryggt sätt, både för polisen och för den som blir utsatt för det.

Polismyndigheten strävar efter att ha vapen som kan neutralisera hot utan att orsaka allvarliga skador eller död. Även om detta mål ännu inte är fullt uppnått, fortsätter man att arbeta mot det, enligt Ulf Sand.

Bland annat utforskar polisen möjligheten att införa vattenkanoner i Sverige.