Årets vinter har inneburit många svängar för pulka- och stjärtlappssugna barn – och vuxna. Men i jakt på de bra nedfarterna har vissa platser lett till debatt. Ingen kan ha undgått diskussionen kring åkningen på Skogskyrkogården. Men nyligen skrev Annina Rabe, kulturjournalist på Expressen, en artikel på ämnet, där åkning på Kungsholms kyrkogård togs upp som ytterligare ett exempel.

https://www.mitti.se/nyheter/pa-kungsholmen-aker-barn-pulka-over-gravarna/lmsba!5506437/

”Säkert 30 barn – minst två förskolegrupper i orange västar – som under glada skrik susar över stoftet av de döda. Ivrigt påhejade av sina vuxna ledsagare” stod det bland annat.

Men hos Västermalms församling tar man det med ro.

För det första gäller samma regler på kyrkogården som i övriga parker påpekar kyrkoherden Michael Persson. För det andra är de platser där människor begravs eller minneslundar instängslade och det finns tydliga skyltar vid alla ingångar enligt honom.

– Där är en bra backe där barnen åker. Förskolan bredvid har frågat ordentligt och fått okej från den tidigare biträdande kyrkoherden och även från mig. Det är klart att de får åka där, säger han.

– Förr var kyrkogårdar allmänningar och vi vill inte ta bort någon grönyta. Vi tycker att det är roligt att barnen åker, eller att folk äter picknick där om sommaren. Vi vill gärna att det här ska bli den vackraste parken i stan och barnen förgyller den. Döden och livet möts där. 

Men det finns gamla gravar och gravstenar som åks över och emellan i den backen?

– Den delen är utfylld för ungefär 80 år sedan och längst ner i backen finns gravar från 1860-talet som är kulturgravar. Men vid till exempel Storkyrkan finns det också en massa gravar som man parkerar på nu, så är det med gamla begravningsplatser i städer, säger han.

– Barn måste få leka och åka pulka, och njuta av parken. Så länge man inte stör eller fördärvar för någon. Oas är ordet, där alla kan njuta. 

Men mycket av debatten handlade just om det, att folk som sörjer blir störda av de som åker. Att det handlar om att visa hänsyn och respekt. Hur ser ni på det?

– Om vi till exempel har en begravning så säger vaktmästaren till, så det är inget bekymmer. De som åker är väl medvetna om detta. På Skogskyrkogården är det en helt andra förutsättningar. 

Har ni fått några reaktioner på det här?

– Nej, efter artikeln i Expressen trodde jag det skulle komma men jag har inte sett eller hört något.