– Vi ligger ganska stabilt kring 300 konfirmander varje år. Lite kan det gå upp och ner men ungefär hälften av Sollentunas 15-åringar som är döpta brukar konfirmera sig, säger Erik Ringheim, präst och konfirmandansvarig i Sollentuna församling.

Hittills i år har 280 av Sollentunas 15-åringar konfirmerat sig, vilket är 48,6 procent av alla som är döpta. Motsvarande siffra i hela Stockholms stift är 40,6 procent, medan andelen i hela Sverige ligger kring 33 procent.

"Fantastiska ungdomar"

Framgångsfaktorn stavas många engagerade ungdomsledare, menar Erik Ringheim.

– Efter konfirmationen är det många som fortsätter inom kyrkan och en stor del av dem väljer att gå församlingens ledarutbildning. Det är guld att ha sådana fantastiska ungdomar att jobba med, säger Erik Ringheim, präst och konfirmandansvarig i Sollentuna församling.

En annan förklaring kan vara att konfirmationen erbjuder en gemenskap och en möjlighet för unga att bli lyssnade till, menar han.

– Ungdomen är en brytningstid och konfirmationen är en chans att under en tid fördjupa sig och landa och prata om livet och döden och om sorg och kärlek.

Anmälan har öppnats

Sollentuna församling har flera olika konfaalternativ med allt från terminsläsning med skidkonfa och hemmaläger till sommarläger på Kåfalla herrgård i närheten av Lindesberg eller på Stora Strand utanför Åmål.

Anmälan till konfirmation 2023-2024 öppnade i måndags och är öppen till den 10 september. Först efter det fördelar församlingen platserna, så långt som möjligt efter valda önskemål.

– Om några av lägren har fler anmälningar än det finns platser kommer lottning att avgöra. Det är alltså inte först till kvarn som gäller. Alla kommer att bli erbjudna ett konfirmandalternativ, och oavsett vilket man åker på så är det en fantastisk tid man har framför sig, säger Erik Ringheim.

Får man konfirmera sig även om man inte är döpt?

– Man behöver vara döpt för att kunna konfirmeras. Det är dock inget hinder att påbörja konfirmationsundervisningen innan man döps. Under konfirmandtiden ges möjlighet till dop för de som ännu inte är döpta, antingen hemma i församlingen eller ute på lägret.