MÄRKVÄRDIG. Första gången Markims Bergby finns nämnd i skrift var i ett testamente från 1287. Foto: Erika Åberg, Sveriges Television, Det sitter i väggarna

Här är historien om Markims gård

Släktfejd, familjetragedi, emancipation och 30-tals-depression: På gården Markims Bergby i Vallentuna ryms massor av historia.

  • Publicerad 08:12, 3 sep 2022

Vi har samma utsikt när vi diskar, jag och den första Matilda.

Matilda Johansson har länge velat veta mer om historierna i gården där hon bor med sin man, Andreas. De tog över gården Markims Bergby i Vallentuna från Andreas föräldrar som i sin tur tog över den från hans farmor och farfar.

Så en bit bak i tiden finns det koll. Men Matilda ville veta mer och sökte därför till SVT's program Det sitter i väggarna. Under åtta intensiva dagar i mars var filmteamet på plats i gården och i måndags sändes resultatet.

– Vi gick tillbaka ända till början av 1600-talet och fick veta att gården då delats i två. Mannen som ägde hela gården hade en son och en dotter, och på sin dödsbädd gav han halva gården åt sin dotter, berättar Matilda.

Systern fick ärva

Kvinnor var på den tiden omyndiga och hade ingen arvsrätt. Men pappan ville alltså ändå att hans dotter skulle få halva arvet.

– Brorsan var inte glad. Han hade väl tänkt hela sitt liv att han skulle få ta över hela gården. Så han tog det till domstol, berättar Matilda.

Men brorsan förlorade och fick flytta in i ena delen av gården, medan systern bodde i den andra. Och så förblev gården delad i tvåhundra år.

– Systern och generationerna efter henne bodde på den platsen där vi har vår gård i dag. Jag tycker att det är fantastiskt att tänka på, hur hon levde här och hur hennes pappa ville ge sin dotter den möjligheten.

En annan Matilda

En annan historia som kom fram i arbetet med tv-programmet handlar om en annan Matilda, som bodde i huset under andra halvan av 1800-talet.

Matilda från 1800-talet var mamma till fyra pojkar och planen var att den äldsta skulle ta över gården. Men när han var 18-år dog han, skjuten av ett vådaskott i skogen.

– Det är så sorgligt att tänka på, en sån fruktansvärt tragedi att förlora sitt barn på det sättet, säger Matilda.

Konkurs

I hans ställe tog hans yngsta bror över gården, men när 30-tals krisen slog till gick gården i konkurs. Den arrenderades ut länge, men så småningom såldes alltihop.

– Jag är alltså den andra Matilda som bor i vårt hus. Och köket står på samma plats nu som när det byggdes. Så vi har samma utsikt när vi diskar, jag och den första Matilda. Och hon ropade nog också "nu är maten klar", precis som jag gör idag.

Hennes egna barn är fjärde generationen på Markims Bergby och hon vill bo kvar länge än.

– På 1600-talet bodde samma släkt här på gården i trehundra år. Än så länge har Johansson bott här i runt 70 år, men vi satsar väl på trehundra vi också.

LANTLIGT. I dag har Andreas och Matilda tjurar, får, lamm, hönor och bin på gården. "På 1620-talet odlades det korn här och det gör vi i dag också. Men det var såklart ett helt annat slit förr i tiden. Nu behöver inte 20 drängar för att klara arbetet", säger Matilda Johansson, här med hönan Klara. Foto: Erika Åberg, Sveriges Television, Det sitter i väggarna

Anrik gård

Andreas och Matilda Johansson är tredje generationen som driver Markims Bergby.

Det var Andreas farmor Ingrid och farfar Evert som köpte gården 1953.

Programmet Det sitter i väggarna om Markims Bergby sändes 29 augusti på SVT1 och finns att se på SVTPlay.

Visa merVisa mindre