Längst ut på Pålamalmsvägen, bland alla småhus vars ägare så saktliga har börjat göra som småfåglarna och lämnat för vinterhalvåret, reser sig ett hus som inte riktigt passar husbilden i området.

Rafis Mufazalovs fyra meter­ höga stockhus har stått monterat i väntan på att han och hustrun Julia Garipova ska bestämma sig för vad de ska göra med det och var de ska ställa det.

– Jag vet inte vad det ska bli än. Kanske en bastu? Kanske något vi kan bo i – vi har ju barn som kommer växa så småningom, säger Rafis.

Arbetet med stockhuset började för flera år sedan när Rafis och Julia fick nys om en snubbe som sålde stockari Åkersberga.

– Han behövde rensa lite på sin mark, och då åkte vi dit och sågade ned träden själva, säger Rafis.

Ingen isolering än

Sedan var det i gång. Det första de gjorde var att barka träden, det vill säga ta bort all bark för hand. Sedan skulle stockarna torka, en process som tog flera månader. När de sedan hade en klar bild över vilka stockar de hade till förfogande, och stockarnas storlek, var det dags att skissa på huset och börja bygga.

– Det här är ett riktigt miljöhus – inga skruvar eller spikar. Nu är det ingen isolering utan det kommer när vi bygger upp huset igen. Då ska det vara fårull, säger Rafis.

Hustrun Julia kör in med bilen på tomten med de två barnen Bilal och Rizvan. De två sistnämnda har också varit­ med och hjälpt till.

– Här kommer min bygghjälp, säger Rafis när Julia och grabbarna närma sig.

– Rafis säger att det var min idé att bygga stugan, säger­ Julia.

– Så är det. Om det inte var för dig skulle jag sitta på stolen där borta och dricka kaffe och ta det lugnt i stället, svarar han och skrattar.

Men än har huset inga fönster eller dörrar. För att få en blick in bakom de enorma stockväggarna är Rafis tvungen att lägga en planka som går att stå på mellan stockpartierna som han lagt enligt den kanadensiska metoden. Det vill säga hur husknutarna är lagda.

Dörrarna och fönstren sågas­ ut när huset är på plats. Även taket ska läggas då.

Ingen youtuber

Rafis är inte ensam om att återuppliva den gamla husbyggarmetoden. Det finns timringsutbildningar på folkhögskolor, företag som specialiserar sig på stockhus och på Youtube kan den tålmodiga följa svensken Erik Grankvist som lockat över 100 miljoner tittare till sina timmeslånga videor om stockhusbyggen.

Men Rafis har inte behövt någon folkhögskoleutbildning eller Youtubevägledning.

– Jag lärde mig den här tekniken när jag var 12, och då började jag med att barka. Sen när jag blev starkare och kunde hantera en yxa lärde min familj mig att bygga också. Så det känns viktigt för mig att lära mina grabbar det här också, så att de ska fortsätta med det när de blir stora, säger han.