Patrik Englesson är på väg hem till John Ericssonsgatan med dottern Hedda och hunden Knut. Patrik och hans hustru bestämde sig för att sälja bostadsrätten i Vasastan i våras när det började skaka på bostadsmarknaden.

– Vi kunde vara snabbfotade eftersom vi hade fotat lägenheten året innan. Så vi hann sälja när det fortfarande var ganska höga priser.

https://www.mitti.se/nyheter/slar-hart-mot-alla-hushall/repvjg!IOjRXfIznMKcrLwCuIZSQ/

De köpte en ännu inte färdigbyggd lägenhet i Bromma i början av 2020. Nu hyr de en bostad i andra hand på Kungsholmen.

– Vi ska flytta in i december och då får vi ju omförhandla våra bolån. Det blir så klart mycket dyrare än tänkt och även föreningens lån förhandlas i samband med att vi flyttar in så avgifterna som annonserats kommer också att bli högre.

– Men jag är inte direkt orolig. Vi har en liten buffert för att klara första stormen i alla fall.

Räknade med höjda räntor

Fredrik Döring och sonen Nils kommer gående på Hantverkargatan. Fredrik bor i Vasastan och har lånen bundna i ett år till.

– Men därefter blir det ju märkbart dyrare. Jag räknade med höjda räntor när jag tog lånen, även om det blir mer än jag hade trott kanske.

Är du ofta inne och kollar vad lägenheten är värd?

– Nej, jag orkar inte bry mig. Det blir som det blir när man ska sälja och köpa.

Under augusti och september har prisfallet stannat upp och marknaden hade stabiliserats i huvudstaden visar siffror från Valueguard. Hemnets analytiker säger det samma.

Svensk Mäklarstatistik rapporterar i sin tur att prisnedgången för bostadsrätter i augusti sjönk med minus tre procent i innerstan, men i september var prisfallet "bara" en procent i innerstan.

Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet, berättar att utbudet varit stort i innerstan sedan i våras när Riksbanken i april höjde styrräntan första gången. Något som gjorde att många som gick i säljtankar tidigarelade sina försäljningar.

De senaste veckorna har utbudet varit fortsatt högt, medan inflödet av bostäder till salu har minskat. Det är dessutom betydligt färre försäljningar än normalt med mindre skillnader mellan utgångspris och slutpris än tidigare.

Stabiliserats i innerstan

Erik Holmberg berättar att man i början av större förändringar brukar se tydliga prisnedgångar initialt, men att det sedan lugnar ner sig. Något som också skett i innerstan under början av hösten då priserna legat lite mer stilla igen.

Den 20 september höjde Riskbanken styrräntan med en procentenhet, till 1,75 procent.

– Nu börjar den höjda räntan slå igenom i folks plånböcker och det återstår att se hur stor effekt det får.