Det började som en vanlig kvartersbiograf, om än en ovanligt elegant sådan med lokalt producerad inredning från NK. Sedan starten 1926 har det visats allt från stumfilm till cineastrullar och porr i salongen på Östermalms äldsta biograf, och med bara några år kvar till sin hundraårsdag ser Bio Fågel Blå ut att gå ännu en vår till mötes.

– Någonstans runt februari, mars 2023 hoppas vi kunna öppna igen, säger Axel Öhman.

Han är filmregissör i grunden, och efter studier i New York flyttade han tillbaka till Sverige och jobbade en tid som programsättare på Stockholms Filmfestival.

Samtidigt drömde han om att öppna en egen biograf, och när kulturskolan flyttade från Fågel Blå på Skeppargatan började planerna ta form.

– Det behövs en bio här på Östermalm. Det finns en kulturintresserad befolkning och det märks på vår insamling att intresset är väldigt stort.

I april 2022 fick han nycklarna, och i oktober är det tänkt att renoveringen ska komma igång.

För att få det att gå ihop ekonomiskt har Axel både ansökt om stöd och startat en insamling där man kan stötta projektet genom att köpa allt från enstaka biljetter till årskort eller ett delägarskap.

– I dag måste man vara lite kreativ för att finansiera en sådan här grej.

Är det det inte tufft att driva en biograf när så många streamar hemma i soffan?

– Kanske, men jag ser det snarare som en möjlighet. På grund av streamingtjänsternas framväxt domineras biorepertoaren allt mer av de största underhållningsfilmerna. Jag tror att det gynnar de lite smalare biograferna där man kan ta en drink innan och få en trevlig upplevelse.

Och det är precis den sortens bioupplevelse som Axel Öhman hoppas att besökarna får på Fågel Blå. En salong med lite skönare stolar, en liten bar och ett handplockat utbud av film är några av ingredienserna.

För Axel, som är född och uppvuxen runt hörnet, blir vårens premiär en milstolpe även på ett personligt plan.

– Jag såg min första film här på Fågel Blå, eller om det var på Astoria. Jag har ett vagt minne av Ronja Rövardotter.