Wilson Lindhé kan Långholmen utan och innan. Han bor i närheten och är ute med familjens hund varje dag, så han hittar vant de små stigarna som leder till de olika delarna av hans konstprojekt.

Han kom på idén förra sommaren under en hundpromenad.

– Jag kollade upp på träden och blev tagen av vilken vacker natur det är här. "Det ser nästan ut som konst", tänkte jag.

Han är 18 år och går sista terminen på S:t Eriks gymnasium, inriktning bild och form. Projektet på Långholmen, "Omnia", är ett gymnasiearbete, som har blivit något större för honom.

Wilson Lindhé är exalterad inför framtiden, men kommer också sakna skoltiden.

Wilson Lindhé är exalterad inför framtiden, men kommer också sakna skoltiden.

Pekka Pääkkö

Det har tagit över fem och en halv månad att genomföra och kostat betydligt mer än de 300 kronor som var budgeten från skolan.

– Oftast tas föremål ur sin kontext för att bli konst, som Marcel Duchamps pissoar. Mitt verk är som en motkraft till det, jag har alltid dragits till konceptuellt skapande och vill undersöka om det går att lyfta konsten tillbaka till sitt ursprungliga sammanhang, och ändå se det som konst.

Naturen är konst i sig

"Omnia" består av fem platser på Långholmen, markerade med skyltar i metall med guldplätering. Varje plats är en del av naturen som tilltalar Wilson extra mycket och skyltarna har en text kopplad till platsen. En QR-kod leder besökarna till en hemsida, där koordinater till de andra skyltarna finns.

Det är en metallkonstnär med bas på Långholmen som tillverkat skyltarna, men Wilson Lindhé har skrivit alla texterna.

Det är en metallkonstnär med bas på Långholmen som tillverkat skyltarna, men Wilson Lindhé har skrivit alla texterna.

Pekka Pääkkö

– Naturen är min största inspiration och den har inga gränser, så skylten finns bara där för att få människor att stanna upp och ta del av hur vackert det är. Vem bestämmer att det bara kan vara konst om en människa har skapat det?

Han berättar att han har fått mycket stöd och uppmuntran från sina föräldrar och en handledare i skolan, men att det är långt ifrån alla som förstår hans tanke.

– Det gör inte mig så mycket. Så länge jag har tron på att det här är på riktigt, så är det på riktigt. Jag tog hit en kompis utan att berätta att det var jag som hade satt upp skyltarna, och han blev tårögd. En del av verket är att folk förhoppningsvis tar till sig texterna och idén om att konst kan finnas överallt, och att de fortsätter förundras över det i vardagen.

Wilson Lindhé har stenkoll på Långholmen. "Naturen är otroligt vacker här, och det är mitt i stan!"

Wilson Lindhé har stenkoll på Långholmen. "Naturen är otroligt vacker här, och det är mitt i stan!"

Pekka Pääkkö

Många turer med myndigheter

Grundtanken var att "Omnia" skulle vara ett permanent verk, men efter många turer med trafikkontoret, polisen och Södermalms stadsdelsförvaltning blev kompromissen två veckor. Mellan den 20 mars och den sjätte april står Wilsons skyltar på Långholmen, men han har planer på att ta verket vidare.

– Jag skulle vilja ta dem till Artipelag. Det har varit en lång och jobbig process men jag hade gjort om allt igen om jag behövde det.

Alla ser inte naturen på Långholmen som konst, men jag vill öppna för den tanken. Sedan finns det ju vissa som gör något provokativt och kallar det konst bara för att komma undan. Det gillar jag inte och det är inte konst för mig.