Vad är Möjas relation till jordgubbar?

– Möja var den största leverantören av jordgubbar till Stockholmsområdet under 1900-talet, med en peak på 60-talet. Jordgubbsbåten kom varje dag och hämtade lådor som skulle in till huvudstaden. Parallellt med fisket och lantbruket var jordgubbarna en av de största inkomstkällorna på ön på den tiden. Möja-jordgubbar var ett begrepp.

Jordgubbar självplock

Jordgubbar självplock

Åsa Sommarström, Most Photos

Vad är din relation till jordgubbarna?

– Jag är uppväxt på Möja och min pappa, Sven Lindenås, var den största odlaren på ön, och i Stockholms skärgård, under många år, med 30 000 plantor som mest. Jag var med och plockade jordgubbar varje sommar. Jag började när jag var tre år, då fick jag gå i diket och plocka bären som jag nådde på kanterna. Även min farfar odlade jordgubbar.

Ove Lindenås.

Ove Lindenås.

privat

Hur kom det sig att Möja blev en jordgubbsö?

– Ryktet säger att det började med att några Möjabor fick ett par plantor från Husarö. De satte ner dem och märkte att de trivdes. Antagligen har ön lagom med sol och lagom med regn och bra jord för bären att trivas.

När dog jordgubbsförsäljningen ut och varför?

– Det dog ut i mitten av 1980-talet. Det var ett slitsamt arbete som inte gav så mycket lön, så ungdomarna var inte längre intresserade av att jobba på odlingarna. Ofta var det sommargästernas barn som jobbade som plockare. Samtidigt fick odlarna allt mindre betalt för sina jordgubbar och importerade jordgubbar började konkurrera. Så min generation tog aldrig över.