1979 lanserade godisfabrikören Malaco en ny godispåse. Den skulle innehålla lite olika godis, beroende på vad fabriken just hade producerat och hade över. Och nu behövdes ett namn.

På Malaco jobbade Adelsöbon Anders Wester.

– Vi var på konferens i Jönköping, alla säljare i Sverige, vi var väl runt 22-23 totalt, berättar han.

Säljchefen kom in och berättade om den nya godispåsen och att det skulle bli namntävling. Alla säljare fick en stund på sig att skriva ner ett förslag och ge till chefen.

– Det sa bara pang så hade jag det där namnet. Gott och blandat. Hur svårt kan det vara? Det var inte så märkvärdigt.

Till vänster är påsen som den såg ut när den lanserades 1979. 45 år sedan ser den annorlunda ut, men bär samma namn.

Till vänster är påsen som den såg ut när den lanserades 1979. 45 år sedan ser den annorlunda ut, men bär samma namn.

Malaco/Stefan Källstigen

Vann hotellweekend

Tillräckligt märkvärdigt var det för vinst och priset var en hotellweekend för två. Anders och hans fru fick åka till värdshuset Gyllene uttern utanför Gränna, med utsikt över Vättern.

– Vi hade en fin helg där. Och det var god mat. Men tänk om jag hade fått tio öre per påse istället? Då hade jag varit förmögen i dag, säger Anders.

Drygt 20 förslag på namn ska alltså ha funnits på den där konferensen i Jönköping, men vilka dessa var tycks ingen ha koll på så här 45 år senare.

Så här såg påsarna ut 1990, 2000 och 2012

Så här såg påsarna ut 1990, 2000 och 2012

Malaco/Cloetta

Anders minns inte några andra förslag och när Mitt i Mälarö kontaktar en av hans forna kollegor så ger det inte heller något napp.

– Det var så många tävlingar, och tre, fyra, fem konferenser om året. Det är svårt att komma ihåg allt, säger han.

På Cloetta, som numera äger godiset, finns det inte någon information att få tag på.

"Det finns tyvärr väldigt begränsat med dokumentation kvar från Malaco på 70- och 80-talet", skriver Mikael Blomqwist, kommunikatör på Cloetta, i ett mejl till Mitt i Mälarö.

Anders Wester växte upp på Adelsö där hans pappa var trädgårdsmästare. Anders bodde på ön till 2019 då han flyttade till Ekerö.

Anders Wester växte upp på Adelsö där hans pappa var trädgårdsmästare. Anders bodde på ön till 2019 då han flyttade till Ekerö.

Stefan Källstigen

Men trots att tiden gått sedan den där konferensen i Jönköping så har godispåsen med det ikoniska namnet levt kvar.

– Ibland när jag ser påsen någonstans så tänker jag på att jag kommit på namnet. Det sitter där i huvudet, på något sätt, säger Anders.

– Det är egentligen ett otroligt banalt namn, det är kanske därför det funkat så länge.

Är du stolt över att du kom på det?

– Stolt vet jag inte. Men ibland när jag träffar folk så frågar jag om de vet vem jag är, och så berättar jag att det är jag som kommit på Gott&Blandat. Lite försynt, man ska ju inte skryta. Så inte stolt kanske, men jag är glad över det.