På boxnings-SM i Karlstad i december plockade Hammarby boxning hem hela nio medaljer och utsågs till Årets klubb – för andra året i rad. För att hitta samma utmärkelse igen behöver man gå tillbaka ända till 1972.

– Det var lite överraskande eftersom vi haft ett år med skador och sjukdomar. Jag trodde att kanske Djurgården skulle ta tillbaka pokalen, men så blev det inte, säger huvudtränaren Joel Grandell.

Klubben plockade hem två guld, fem silver och två brons, lika många pallplatser som SM förra året. För Elwin ”Bazooka” Belezika var det sista året han tävlade som junior – ett år han var obesegrad och nu avslutade med att för sjätte gången i rad bli SM-mästare.

Kungsängenbon Elwin "Bazooka" Belezika, 92 kilo, vann SM-guld för herrjuniorer.

Kungsängenbon Elwin "Bazooka" Belezika, 92 kilo, vann SM-guld för herrjuniorer.

Hammarby IF Boxning

Tog andra raka

Andra guldet hämtades hem av junioren Viggo Pettersson, hans andra raka titel.

– Det känns bra att flera är våra tävlande är juniorer, så det finns potential för dem att utvecklas ännu mer.

En förklaring till framgångarna tror Joel Grandell är att de tidigt satsar på unga förmågor, samtidigt som de har framgångsrika boxare i klubben som sporrar andra.

Under pandemin brottades klubben med svikande medlemsantal och det ekonomiska läget beskrevs som en katastrof. Nu har klubben i stort repat sig, även om Joel Grandell gärna sett att fler motionärer hittade till deras nya lokal i Skarpnäck.

Det har också gjort att klubben kan satsa framåt – i april återuppstår boxningsgalan på Eriksdalshallen. Den har legat på is sedan pandemin.

– Där kan vi visa upp våra bästa boxare. Galan kommer bli större och bättre än tidigare.

Klubben ska dessutom ansöka om att få anordna boxnings-SM 2024 i Eriksdalshallen.