Forskningen på Östra sjukhuset, som är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, stärks upp med ett nytt centrum för livsstilsintervention.

Syftet är att bidra med kunskap om hälsosamma levnadsvanor och metoder anpassade för den enskilda patienten, samtidigt som forskning inom diabetes och hjärt-kärlsjukdomar bedrivs parallellt.

– Vårt mål är att adressera den kanske största framtida utmaningen inom hälso- och sjukvården. Den ökande livsstilsrelaterade ohälsan, säger överläkare Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi, hjärtspecialist och centrumföreståndare i ett pressmeddelande.

Långsiktiga förändringar

I slutet av februari invigs det nya centret där fokus ska ligga på klinisk forskning om hur förändrade levnadsvanor kan vara till nytta för patienterna.

– Vi arbetar för att ta fram individanpassade metoder som skapar en mer hälsosam livsstil och återföra den kunskapen till praktiken i hälso- och sjukvården, inklusive primärvården. Det behövs mer kunskap om hur livsstilsförändringar kan skapas och behållas genom livet och genom unikt anpassade råd och insatser ökar chanserna, säger Mats Börjesson. 

Under våren kommer man inleda en interventionsstudie med fokus på övervikt. Patienter som erbjuds delta i studien kommer att få råd och stöd på individuell nivå om exempelvis kost och fysisk aktivitet.