Hallwylska museet bjuder in till julframträdande för tjugonde året i rad. Det är museets personal som iklär sig rollen som husan Anna och betjänten Eskil. För nu får de som vanligen är i centrum, husets ägare Walther och Wilhelmina von Hallwyl, kliva åt sidan.

– Med dramatiserade visningar ville vi komma åt lite andra sidor av museets historia än de som vanligen berättas i våra visningar. Nu fick det bli tjänstefolkets sida av huset som kom till liv och Walther och Wilhelmina fick kliva ut i kulisserna. 

Tillsammans leder de besökarna genom historien. Hur firade man jul för hundra år sedan? Vad åt man hos familjen Hallwyl, och hur såg traditionerna ut?

Med föreställningen vill museet att hela familjen på ett enkelt sätt ska kunna ta till sig fakta. Alla repliker bygger på akrivmaterial som arbetats fram.

Manuset har i stort sätt sett likadant ut under de tjugo år som museet gjort sin föreställning, men många olika museipedagoger har varit med och gestaltat Anna och Eskil.

– Att vi använder drama som ett sätt att berätta har blivit en ganska stor del av vårt varumärke och jag skulle säga att många söker sig hit för det. Sedan är det viktigt för oss att de som deltar gör det med lust och entusiasm för att det ska bli riktigt bra, säger Emelie Höglund, enhetschef på Hallwylska museet.