Det är med kroppskontroll utan motstycke som tjejerna slungar sig runt i luften efter att ha sprungit och kastat sig ut för från kanten på en språngbräda. I sin nya hall har de en trampolin att landa på mellan den till synes ödesdigra avsatsen och påföljande volt.
– Det sista lilla mod som krävs tar trampolinen. Vi har inte haft någon innan, säger gymnasten Tyra Sjöberg.
Även den nya ”klossform” som finns i hallen hjälper gymnasterna att utveckla sin konst. En klossform ser ut som ett bollhav, fast med stora vita skumgummiklossar.
– Den gör att man kan utveckla sin teknik utan att ta en lika stor risk, säger gymnasten Nike Bylund.
Tyra Sjöberg och Nike Bylund tränar gymnastik runt 13 timmar i veckan. De är överlyckliga att befinna sig i den nya hallen.
Pekka Pääkkö
Tidigare har GT Vikingarna varit utspridda och rört sig mellan olika hallar på Lidingö.
Kan samlas
Nu har föreningen – med hjälp av ett lån på runt 90 miljoner kronor – låtit bygga en anläggning med fem hallar avsedda för just gymnastik.
Det innebär bland annat att de slipper släpa redskap på två ton fram och tillbaka under varje träning.
– Vi sparar en halvtimme varje dag på det. Att dra sakerna fram och tillbaka kräver ett helt lag, säger Tyra Sjöberg.
Nike och Tyra tränar 13 timmar i veckan och har sina närmsta vänner inom gymnastiken. Utöver redskapen är de glada över att fler gymnaster nu kan samlas på samma plats. På sikt kan den nya hallen rymma 600 nya gymnaster från föreningens kö – som i dagsläget ligger på 986 köande.
För att kunna pröva nya volter med tryggheten av ett sådant här bollhav fyllt av skumgummiklossar – en så kallad klossform, – har gymnasternatidigare rest runt i världen. Nu kan de göra det på hemmaplan.
Pekka Pääkkö
Nätverk
– Fler gymnaster innebär fler möjligheter för oss i framtiden. Man får också kompisar från olika håll i Stockholmstrakten när man är många, det blir inte bara en Lidingöbubbla, säger Nike Bylund.
För att kunna ta in dem som står på tur krävs dock fler ledare. I höst väntar man sig kunna växa med cirka hundra gymnaster.
– Vikingarna bygger på ideell verksamhet. Får vi in fyra nya ledare kan vi ta in 20 nya barn. Då bärs också kostnaden för hallen, säger föreningens ordförande Eva Unger som hoppas att klubbens äldre gymnaster ska vilja utbilda sig till ledare.
Agnes Thordenberg och Ebba Arvinge har redan hunnit utveckla en mäktig kroppskontroll. Här stöttas de i sin träning av Cecilia Arvinge.
Pekka Pääkkö
– Nu har vi ett community med sammanhållning. Då kan färre ledare hantera fler gymnaster. Det blir ett Vikingarna – praktiskt men också känslomässigt en förening.
En satsning framöver är att få in fler killar.
– Vi har en del killar men vill ha fler. Många killar tror att gymnastik är en tjejsport men det är en superbra sport oavsett kön. Du lär dig kroppskontroll, du lär dig att ramla – vilket du har nytta av i andra sporter och hela livet.
Hur känns det att ha gjort en så stor investering?
– Det känns jättebra. Vi har kämpat hårt i 15 år, det här är en dröm som går i uppfyllelse.
"Vi är så tacksamma att det här händer. Den här hallen kommer verkligen att göra skillnad för vår utveckling som gymnaster. Dessutom längtar jag till att ha tid över för att bara vara och sitta och plugga här", säger gymnasten Tyra Sjöberg – på bilden sidlänges i ett hopp.
Pekka Pääkkö
Eva Unger, ordförande i GT Vikingarna, är inte nådigt nöjd med den nya hallen. Här står hon på en balkong där tanken är att vårdnadshavare kan stå – och se ut över barnen när de tränar.
Pekka Pääkkö