En av Farstas mest centralt belägna platser – men knappast den charmigaste.

Många passerar dagligen den gröna plätten mellan Centrumkyrkan och Farstavägens höghus. Desto färre sätter sig ner och har picknick, annat än de som gillar att dricka många öl i det fria på dagtid.

Det uppskattas inte av Farsta stadsdelsförvaltning. De beskriver parken som en stökig plats med stora grupper av vuxna missbrukare. Att det verkligen är ett problem, bekräftas enligt förvaltningen av både polis, företagare och boende i området.

De slitna bänkarna ska bytas ut mot sittgrupper med andra möbler.

De slitna bänkarna ska bytas ut mot sittgrupper med andra möbler.

Mattias Kamgren

Omdömet: ”En katastrof”

När Mitt i är på plats utanför Centrumkyrkan för att ta bilder dröjer det knappt en minut innan en trio kommer gående, varav en med ölburk i näven.

Ingen av dem vill vara med i tidningen med namn eller bild. Men en av männen delger gärna sina tankar. Han tycker att det är slöseri att lägga pengar på att, som han säger, ”flytta runt fyllgubbar”.

– Om de har några miljoner att leka med, kan de inte komma på något bättre? Stadsplaneringsmässigt är det en katastrof. För oss fyllgubbar finns 300 andra platser att vara. Och för barn är den här platsen ändå sådär, menar han.

Några miljoner handlar det inte om, men stadsdelsförvaltningen har fått 500 000 kronor av stadens trygghetspengar för att omvandla parken.

”Inriktningen är att förvandla platsens karaktär från en plats där man hänger och dricker alkohol till en plats där man leker”, står det i ansökan.

Flera lekskulpturer som den här, från företaget Stiliom och designad av Lissy Boesen, ska göra stökig park barnvänlig.

Flera lekskulpturer som den här, från företaget Stiliom och designad av Lissy Boesen, ska göra stökig park barnvänlig.

Stiliom

Vapnet: Gulliga djur

Precis som på torget i Hökarängen, som Mitt i skrev om här om veckan, är det gulliga djur som ska göra susen. Planen är att sätta upp flera lekskulpturer på gräsmattan.

I ansökningshandlingarna finns bilder på kaniner och katter i kram- och sittvänlig storlek.

”Om vi inte kan minska antalet missbrukare på platsen är förhoppningen att vi kan minska andelen. Det vill säga fler målgrupper känner sig välkomna och gruppen missbrukare blir en minoritet”, sammanfattar stadsdelsförvaltningen.