HJÄLTAR. Olivia Wilmin, Märta Sandelius, Juni Söder och Nina Nilsson är årets Mitt i-hjältar i Huddinge. Foto: Pekka Pääkkö

Grattis Nina, Juni, Märta och Olivia – ni är årets hjältar!

Det var Greta Thunberg som väckte tjejernas klimatintresse. Nu har Nina, Juni, Märta och Olivia utsetts till Min lokala Huddingehjälte för sitt arbete med Miljöklubben.

  • Publicerad 15:17, 9 okt 2020

När Nina Nilsson, Juni Söder, Märta Sandelius och Olivia Wilmin kommer till Kungens kurvas shoppingcenter har de följe av ett kamerateam från Utbildningsradion (UR). I vår ska kvartetten vara med i programmet Operation framtid.

Avslutningen på den spännande dagen blev utdelning av Mitt i:s utmärkelse Min lokala hjälte som delades ut för tredje året. Det blev fanfarer och hyllningstal från en liten specialbyggd coronasäkrad scen med glada och rörda föräldrar som publik.

I STRÅLKASTARLJUSET. Ett filmteam från Utbildningsradion (UR) filmade prisceremonin. Agneta Ljungman, Mitt i:s projektledare, och Yvonne Arentoft, Kungens kurvas shoppingcenter höll i utdelningen av utmärkelsen Foto: Pekka Pääkkö

Plockar skräp

Gänget som går i tredje klass i på Långsjöskolan i Huddinge utses till Min lokala hjälte i Huddinge 2020 för sitt miljöengagemang med jurymotiveringen: De är lokala hjältar för att de på ett konkret sätt rensar Segeltorp från skräp och tar ansvar för miljön och trivseln.

Idén fick Nina när hon strejkade för klimatet tillsammans med Greta Tunberg. Tillsammans med klasskompisarna Juni, Märta och Olivia startade hon en miljöklubb. En dag i veckan har de varit ute med kompisar, föräldrar, syskon och andra som vill hjälpa till och plocka skräp. Nu när hösten kommer är det dags igen.

– Vi kanske drar igång en skräpplockartävling, säger Nina Nilss

PÅ SKRÄPJAKT. Nina (i förgrunden), Olivia, Juni och Märta är ute och plockar skräp. Foto: Stefan Källstigen

Tårar av glädje

Tjejerna är märkbart stolta över uppmärksamheten.

– Det är första gången i mitt liv som jag haft glädjetårar. Diplomet ska jag sätta upp i vardagsrummet, säger Märta Sandelius.

För Kungens kurvas shoppingcenter som stöttar Min lokala Huddingehjälte var valet av Miljöklubben enkelt. De har hållbarhet som ledord, byggnaden där priset delades ut drivs till exempel helt av vindkraft.

– För oss är det jätteviktigt att finnas med i lokalsamhället och där är Min lokala hjälte är ett bra exempel. Vi kan hjälpa Miljöklubben att nå ut till fler människor genom våra kanaler och på så sätt få fler att engagera sig, säger Yvonne Arentoft, möteplatschef för Ingka centres som driver shoppingcentret.
 

I CENTRUM. Tjejerna fotograferas av stolt mamma. Foto: Pekka Pääkkö