Den stora mängden snö som föll i veckan ställde inte bara till det för dem som försökte ta sig runt i stan. Flera träd fick grenar knäckta av blötsnöns tyngd.

I Lumaparken i Hammarby sjöstad blev körsbärsträden illa däran.

– Trädkronorna är så utbredda, de bildar nästan ett nät där snön lägger sig decimetertjock. Det var katastrofalt. Väldigt många träd och grenar är brutna och skadade, säger Sjöstadsbon Ulrika Rosenberg Sand.

Vid måndag lunch var hon därför ute en timme och skakade bort snö från grenarna. Hon skrev ett inlägg i en lokal Facebookgrupp om att alla som kunde borde ta med en sopkvast till parken för att göra en insats för träden.

– Nästa gång jag var ute var vi ett tiotal där. Det var ett tungt jobb men jag tror vi gjorde nytta.

Gemensam insats. Under måndagskvällen var flera grannar ute för att skaka bort snön från grenar i Lumaparken.
 Foto: Ulrika Rosenberg Sand

Gemensam insats. Under måndagskvällen var flera grannar ute för att skaka bort snön från grenar i Lumaparken. Foto: Ulrika Rosenberg Sand

Kan vara farligt

Vid Bjurholmsplan på Södermalm hördes igår kväll några rejäla knak när den stora ekens grenar svek under tyngden. Vid Tjurbergsparken vek sig ett gäng träd.

– Det är fint att se medborgarnas initiativ och vilja att rädda träd i vår gemensamma stadsmiljö. Samtidigt kan vi inte uppmana till detta då det finns en skaderisk att få större grenar över sig, skriver Andreas Evestedt, stadsmiljöchef vid stadsdelsförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

En stor mängd skadade träd har identifierats av stadsdelen och dess entreprenörer. Från medborgare har det kommit 150 ärenden genom Tyck till-appen om detsamma. Än finns ingen sammanställd bild om den totala mängd träd som berörts.

– Entreprenörens arborister var ute stor del av dagen igår och fortsätter idag för att prioritera insatser gällande hantering av påverkade träd.

Kan ta månader

Enligt Andreas Evesedt är prioriteringen som följer:

Prio 1: Säkerhet/framkomlighet – "Det finns ett stort antal träd och större grenar som har knäckts men som inte fallit helt till marken. Dessa är prioriterade ur säkerhetssynpunkt. Borttagning av stora grenar från gång- och cykelbanor är också prio för att säkra framkomlighet för snöröjare och medborgare. Vi uppmanar medborgarna att inte gå nära nedfallna grenar och träd."

Prio 2: "Uppstädning av grenverk och fallna träd som inte har påverkan på framkomlighet och säkerhet."

Prio 3: Beskärning av skadade trädkronor – "Detta arbete bedöms behöva pågå under många månader framöver."