Små cyklar gjorda av kedjor och ringklockor möter besökarna inne på Adamssons cykelverkstad. Det är ägaren och cykelmekanikern Sanjar Sidikovs hobby, att tillverka modeller av cykeldelar som annars skulle ha slängts.

Han är nästan klar med reparationen av en röd Kungs. Det är bara låset som ska monteras fast och det har han återbrukat från en annan cykel.

– Jag försöker laga så mycket det går i stället för att slänga. Det blir billigare för kunden.

På senaste tiden har det kommit mycket nytt till Granängstorget, och en av dessa är cykelverkstaden som öppnade för några månader sedan.

Sanjar Sidikov berättar att många vände i dörren när det såg prislistan på hans förra arbetsplats och när han själv öppnade så tyckte några att det var för dyrt. Nu hoppas han att fler kunder ska rulla in när våren och värmen kommer.

– Jag försöker anpassa priset och frågar vad de har råd att betala. Det kommer in barn och jag vill att de ska kunna få sina cyklar lagade. Man ska hjälpa varandra, säger han.

Tryggheten ökar

I aktivitetslokalen åt höger i huset blir det mer och mer aktivitet. På fredagar är Kompis Sverige där, en ideell organisation som hjälper nyanlända att etablera sig i samhället.

Tomas Olausson, samordnare för Ett tryggare Granängsringen, tycker sig se en förändring i området när det kommer till trygghet.

– Vi följer framför allt Tyresö Bostäders nöjd-kund-index och tittar man på det sista halvåret, där vi började få liv och rörelse i lokalen, så går det sakta men stadigt uppåt. Det är kul att se.

Under hösten har polisen, kommunen och Tyresö Bostäder haft möten med företagarna i området för att stämma av hur det går och prata om hur det känns. Mötena ska fortsätta under våren.

– Jag tycker det är jättebra att det finns kvalitativ service för de boende. Det bidrar till ett naturligt flöde i området och ökar tryggheten, sådant är alltid välkommet enligt mig, säger Tomas Olausson.

Velat ha lokalen i 12 år

Några dörrar åt vänster finns ytterligare ett nytillskott. Mariya Atanasova springer in i köket för att röra om i soppan när Mitt i hälsar på.

Hon har haft ögonen på lokalen sedan 2011, men det är först nu som hon öppnat Valus kafé.

– Det känns nervöst och lite stressigt ibland, men det är min pärla. Alla är välkomna här, vem du än är.

Hon drev restauranger och bagerier i Bulgarien, men när den ekonomiska krisen slog till 2010 så försvann alla kunder. När hon kom till Sverige så jobbade hon ett kort tag som städerska på ett hotell, men hon tycker inte om städning och tog i stället jobb som kock.

– Jag är också bagare men ingen ville anställa mig eftersom jag inte hade rätt papper, så jag fick utbilda mig. Men det var jag som lärde läraren, säger hon och skrattar.

På Valus hjälps familjen åt, men det tyngsta lasset drar Mariya Atanasova. Hon börjar dagen klockan 04 varje morgon med att baka bröd, sedan gör hon bakelser och hittar på nya recept tills hon stänger vid 17.

– Jag har lärt mig att sova snabbt, jag får sex timmars sömn på två timmar.

Till sommaren ska hon även ha uteservering och hoppas ha råd att köpa en mjukglassmaskin, för att göra barnen i området glada.

– Jag vill göra det bra för alla som bor här och jag lyssnar på vad kunderna vill.