Minnesgoda läsare kanske minns GöteborgDirekts besök i den nya skyskrapan i Gårda i juni. Då var det nya hotellet en byggarbetsplats och det var bygghjälm på när hotellet Jacy'z vd Jimmy Olsson guidade runt i byggnaden iklädd skyddskläder och just bygghjälm.

När vi nu återvänder för husesyn är det hart när färdigbyggt. Jimmy Olsson kommer, som i en tänkt entré, iklädd en sober, vinröd sammetskavaj, vit skjorta, vinröd slips, grå byxor och svarta, putsade skor och en rejäl mustasch nedför trappan till foajén.

Klasskillnad

Det är med andra klasskillnad på både honom sedan vi senast sågs och hotellet, som nu sedan 1 november är invigt.

– Vi hade en invigningsfest 1 november. Men inom ESS har vi inte galapremiärer. Vi bjöd in de som jobbat med huset och de som står bakom byggnaden. De som stått nära projektet, som är våra ambassadörer för Jacy'z, säger han.

Hotellet är ESS Groups elfte destination, som det heter på branschspråk. Det vill säga Göteborgsföretagets senaste hotell sedan resan började med införskaffandet av Ystad Saltsjöbad 2007. Men Jacy'z är också företagets största satsning hittills med sina 28 våningar höga byggnad, som sticker ut både på höjden och med sin karaktäristiska arkitektur.

Restauranger

Inne i foajén är det i slutet av lunchrusningen. Hotellgäster samsas med de som tagit lunch i nyöppnade restaurangen Gaby's, som också har en deli och take away. Totalt huserar ytterligare två restauranger: Archie's och Gogogaga. Alla med sina speciella inriktningar; amerikansk steakhouse respektive japanskt och koreanskt.

Hotellet har initial en scen, Small stage, som bjuder på underhållning.

– Men i höst nästa år kommer vi öppna teatern Big stage. Då kommer vi också ha invigningen för utrymmet för golfsimulatorn och co-working-ytorna, där man kan hyra tillfällig kontorsplats, säger Jimmy Olsson, som också berättar att till sommaren kommer en terrass öppna med pool på taket till teatern.

Är det slutbyggt sedan?

– Ja. Jag skulle säga att invändigt är vi det. Utomhus är det fortfarande byggstök. Men nästa höst är även det klart lagom till invigningen av Big stage.

Hotell i hotellet

Bland de 233 rummen – inklusive sviten – finns även ett hotell i hotellet. JQ, som står för Jacy'z Quarters. Med en egen reception på 17 våningen kommer man in lite som till ett speak eaysy, de illegala klubbarna under den amerikanska förbudstiden under 1920-talet.

– Ja, man får vända sig till vår concierge/blomsterhandel i foajén, för att sedan ta sig till receptionen i baren på 17 våningen där man tar en drink, som ska ta tid att göra, för att senare få sitt rum.

800 kontorsplatser

I huset ryms också 800 kontorsplatser, som inhyses i tolv våningar.

Huset är alltså redan ett myller av de som jobbar för hotellet, lunchgäster, after work-besökare och de kontorspersonal som jobbar i huset.

– När vi öppnade hade vi en personal på 311. Nu har vi ytterligare cirka 50.

Har du sovit över någon gång?

– Ja, vid invigningen.

En mötesplats

Jacy'z är tänkt som en mötesplats. Jimmy Olsson berättar att hotellet på kort tid har hittat sitt klientel.

– Vi har gäster från Stockholm och andra städer i Sverige, men också utomlands. Men vad vi har märkt är att göteborgarna hittar hit. Man kan checka in till vår Pool club eller ta ett träningspass på gymmet med vår personlige tränare Kevin Ukhagbe. Vi har valt att göra ett lite större hotellgym än normalt och säljer gymkort till det.

Ja, efter en tuff omgång för kroppen kan man slappna av högst upp i huset med spa, öppen eld, en drink och en utsikt vidsträckt över Göteborg.

Öppet året om

Hotellet planerar att ha öppet över årets alla dagar. Så också under jul- och nyårshelgerna.

– Till nyår har vi redan sålt slut. Vi har sålt fyra paket upplevelser där man kan äta i våra olika restauranger, få ta del av livemusik och av hotellets övriga möjligheter. Men något fyrverkeri kommer vi inte ha. Vi behöver inte det, säger Jimmy Olsson.

Förståligt. Utsikten 31 december kommer även bjuda på pyroteknik över hela stan.

Får konkurrens

I vår får Jacy'z konkurrens från Draken som öppnar vid Järntorget. På andra sidan älven tornar Karlatornet upp sig, som står klart om några år med hotellverksamhet.

Jimmy Olsson välkomnar det.

– Jag tror att det på sikt kommer finns utrymme för oss alla.