Bästa tiden på året

På Uddby gård bor det bara svenska lantraser som genom århundradena har anpassat sig efter det svenska klimatet. Värmlandsfåren är en självständig och tålig ras som klarade årets lamningen galant på egen hand.

– När vi kom ut på morgonen så bara låg det två små lamm i halmen, säger David Neveling.

När Mitt i besöker gården är det 29 stycken lamm som skuttar runt i hagen och några tackor har forfarande inte lammat. Årets första föddes den 2 april.

– Det här är den bästa tiden på året, allt väcks till liv.

Efter några dagar tillsammans med mamman får lammen springa ut och in som de vill.

Efter några dagar tillsammans med mamman får lammen springa ut och in som de vill.

Pekka Pääkkö

Utrotningshotade raser

En av anledningarna till att David Neveling har svenska lantraser på gården är för att raserna är utrotningshotade. När köttkonsumtionen ökade i Sverige så blev det allt vanligare att satsa på raser som producerar mycket kött på kort tid.

I och med att Uddby gård inte är beroende av produktionen så kan de ha raser som växer långsamt, som Värmlandsfår och fjällko. David Neveling berättar att de svenska lantraserna är friska och hjälper till att hålla deras skogstäckta marker öppna. Fårens ull spinner de till garn.

Här sköter medarbetaren Alice om en av de nyfödda.

Medarbetaren Alice och en av de nyfödda.

Medarbetaren Alice och en av de nyfödda.

Pekka Pääkkö

Far till alla barnen

På Uddby gård bor det ett stort gäng tackor, och en bagge. Krut är pappa till alla lammen som nu skuttar runt i solen. Men kommer de för nära, eller blir för busiga, så hoppar han fram med hornen.

Årets lamm består till ungefär hälften av tackor, hälften av baggar. De ställer sig upp snabbt efter födseln och börjar leta efter mammans spene. Sedan spenderar mamma och barn tid tillsammans avskilda från resten av flocken för att lära känna varandra.

– Regeln är lika många dagar som antal lamm, annars finns det en risk att de inte hittar varandra när de släpps ut. Vi har haft flera tackor som har fått trillingar i år, säger David Neveling.

Baggen Krut håller uppsikt över tackan och det lilla lammet.

Baggen Krut håller uppsikt över tackan och det lilla lammet.

Pekka Pääkkö

Snart dags för lammvisning

Josefin Östberg och sonen Vilgot är på besök på gården för att titta på djuren. De bor i Vendelsö och brukar åka dit på helgerna, men dagens besök är årets första.

– Det är lättåtkomligt och en enkel men bra aktivitet för barnen, säger Josefin Östberg.

Vilgots favoritdjur att titta på brukar vara grisarna, men även hönorna och lammen är populära.

Den 4 maj bjuder Uddby gård in till lammvisning. Där finns det möjlighet att klappa nytillskotten och David Neveling berättar om djuren och gårdens verksamhet.

Josefin Östberg och sonen Vilgot.

Josefin Östberg och sonen Vilgot.

Pekka Pääkkö

Krav-certifierad och pedagogisk

Sedan 2016 har David Neveling med familj arrenderat den Krav-certifierade gården. De har även valt att jobba mer med pedagogisk verksamhet än vad tidigare arrendatorer har gjort. Bland annat så får förskoleklasser komma och hälsa på och klappa lammen, och elever som har utmaningar i skolan får komma dit och hjälpa till.

– Det finns så många positiva effekter av att jobba med djur och att få jobba fysiskt, och vara mycket utomhus, säger David Neveling.

Att driva en visningsgård har sina utmaningar men David Neveling tycker att fördelarna väger tyngst, och han berättar att de har fått ett stort stöd av Tyresöborna.

David Neveling med familj har arrenderat gården sedan mars 2016.

David Neveling med familj har arrenderat gården sedan mars 2016.

Pekka Pääkkö