Natten till förra lördagen drog snökanonerna i Flottsbro i gång. Ungefär samtidigt tryckte man på maskinerna i Ågesta för att få till konstsnöspår för längdskidåkning. Och även i Hammarbybacken pågår snötillverkningen.

En efterlängtad skidsäsong står för dörren.

– Som det ser ut nu har vi goda förhoppningar om att öppna stora delar av anläggningen till jul, möjligtvis kan vi öppna något lite tidigare. Det är en bra början på säsongen, vi är jätteglada, säger Andreas Häggqvist, anläggningschef på Flottsbro.

Nu är det en balansgång mellan viljan att öppna och att få till en bra och lång säsong. Den avgörande faktorn är vädret.

I Flottsbro vill man helst ha ett snödjup på mellan 7 decimeter och 1 meter.

I Flottsbro vill man helst ha ett snödjup på mellan 7 decimeter och 1 meter.

Sofia Wigen

Mycket snö ger lång säsong

– Om det blir varmare kanske vi öppnar någon del tidigare. Men om kylan håller i sig satsar vi på att få klart allt innan vi öppnar. Finns det förutsättningar att göra mycket snö vill vi göra det för att få en lång säsong, säger Andreas Häggqvist.

Vilket snödjup krävs?

– Drömscenariot är att få till mellan 7 decimeter och 1 meter. Har vi möjlighet att göra det så vill vi göra det. Ju mer snö, desto längre håller det. Vi har 55 000 kvadratmeters yta så det är ganska mycket snö som behöver göras.

Enligt prognosen ska det bli rejält kallt i helgen och snön har dessutom fallit i stora flingor under veckan.

– Ju kallare det är desto mer snö kan vi producera. Och det ser lovande ut. Tyvärr går temperaturen upp lite när det snöar, men det är superbra för intresset med riktig snö på marken också.

I Ågesta resonerar man på samma sätt.

"Vårt sikte är att bygga upp tillräckligt med snö för att få en lika lång skidsäsong som i fjol", skriver idrottsförvaltningen på sin Facebooksida. Förra vinterns skidsäsong pågick ända till den 16 april.

Om spåren preparerades till helgen var i mitten av veckan fortfarande oklart. Den som har svårt att bärga sig gör bäst i att hänga på Facebooksidan Ågesta utegym- och motionsspår, där det görs regelbundna uppdateringar med information om hur det går.