Coronahälsning. Kanske en bidragande orsak till att smittan ser ut att vara på tillbakagång. Foto: Most Photos

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.

  • Publicerad 14:27, 21 jan 2021

Redan i förra veckan kunde Lokaltidningen Mitt i berätta att kurvan över smittade per vecka peakade precis vid jul.

I eftermiddags presenterade Folkhälsomyndigheten de senaste siffrorna, och det visar sig att den positiva trenden håller i sig.

Vecka 2 hade 118 nya smittade, klart färre än veckan innan (171) som redan det var den lägsta veckonoteringen sedan slutet av oktober.

Fyra nya dödsfall

Tyvärr ökade antalet dödsfall i covid-19 från 124 till 128 i Sollentuna under vecka 2, och två av de fyra som avled bodde på äldreboende.

99 av de 128 avlidna i Sollentuna hade omsorg (72 bodde på äldreboende och 27 hade hemtjänst).

Operationer utförs

Även i länet i stort pekar kurvan åt rätt håll, även om läget är fortsatt ansträngt med 523 covidsjuka patienter på sjukhus, varav 72 på intensivvårdsavdelning.

Då antalet nya fall ändå minskar kan dock vissa planerade operationer återigen utföras.

– Om pandemin tar förnyad fart kommer den vården att behöva pausas på nytt. Samtidigt måste vi säkerställa att medarbetare som behöver tid för återhämtning får det, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Färre vaccindoser

Dessvärre står det klart att Region Stockholm har fått minskade leveranserna av vaccindoser mot planerat antal.

– När vi får nya leveranser kommer vaccinet i första hand användas till den andra dosen för de som redan fått den första. Det gör att vaccinationer av de prioriterade grupperna går lite mer långsamt men vi hoppas komma ikapp så snart vaccinleveranserna ökar igen, säger Björn Eriksson.

Antalet konstaterade fall av covid-19 i Stockholm sedan pandemins början är 132 709 stycken. Totalt har 3 569 personer i Region Stockholm dött med anledning av covid-19.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Många stockholmare väntas till fjällen på sportlovet

Nyheter Skidpass kan sälja slut Skidorterna räknar med många sportlovsfirare under vecka nio när skolorna i Stockholm har ledigt. Det uppger flera skidanläggningar.söndag 28/2 8:12

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30