Den ene mannen stod böjd över Åkersbergabo i övre tonåren ”och matade slag med båda händerna”. Bägge gärningsmännen stampade och sparkade också på Åkersbergabon.

Sedan strosade bägge i väg mot centrum ”som om ingenting hade hänt”.

Allt enligt en man som råkade bevittna misshandeln utanför Berga teater i vintras.

Hotade poliser

Nu har de två unga männen, bägge runt 20 år gamla, dömts av Attunda tingsrätt. Misshandeln bedöms som grov eftersom den, enligt tingsrätten, varit ”ett helt oprovocerat och ensidigt angrepp där våldsutövningen genomgående har riktats mot en ensam, yngre person som legat försvarslös på marken och känt en stark dödsångest”.

Den ene av de två männen dömdes till fängelse i två år medan den andre dömdes till fängelse i två år och en månad – för att dessutom ha gjort sig skyldig till skadegörelse, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. De två senare åtalspunkterna i samband med att han greps av polis senare samma kväll, på McDonalds i Åkersberga.

Av domen framgår att ett tiotal ungdomar hade uppsökt lastkajen bakom Berga teater för att dricka sprit och umgås när misshandeln inträffade på kvällen 16 februari.

När först den ene och sedan den andre unge mannen började misshandla Åkersbergabon ska övriga ha lämnat platsen. Någon ska även filmat misshandeln med sin mobil.

Vittnen såg misshandeln

Mannen som greps på McDonalds har erkänt fyra till fem slag mot Åkersbergabon, men nekar till att ha sparkat honom:

”Min klient erkände misshandel av normalgraden samt övriga brott. Han förnekade att han begått alla moment i gärningsbeskrivningen gällande åtalet för grov misshandel och anser att domen är fel i den delen, men han kommer inte att överklaga˝ skriver mannens försvarare advokat Amanda Hikes.

Den andre dömde hävdade under rättegången att han inte sett något våld, inte deltog i misshandeln och att han tvärtom försökt avbryta "bråket”.

”Min klient är missnöjd med domen och vi anser att den är felaktig. Domen kommer att överklagas.˝ skriver mannens försvarare, advokat Carl Söderlund, i mail till Mitt i.

Under rättegången bedömde tingsrätten att Åkersbergabon var mer trovärdig, särskilt som hans berättelse styrktes av två utomstående vittnen.

Förutom fängelse ska de två dömda männen tillsammans betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till Åkersbergabon.