Att föräldrarna stretar med dyrare elräkningar och höjda matpriser har inte gått Adrian Ebbeke, 18, Ella Berglund, 18, eller Melvin Storbacka, 18, förbi.

– Jag märker det när jag ska handla och laga mat åt familjen. Man kanske måste tänka om eller välja något annat. Mina föräldrar pratar om att inte glömma att släcka lampor och sånt. Det kanske inte gör jättestor skillnad, men en liten i alla fall, säger Adrian Ebbeke.

– Det här är ett riktigt rikemansbarnsproblem – men under vintern har vi stängt av uppvärmningen till vår bubbelpool. Men det påverkar ju inte mig. Jag är tacksam för hur bra jag har det, säger Ella Berglund.

Ella Berglund, 18, läser naturvetenskapsprogrammet på Norra real och bor på Ekerö.

Ella Berglund, 18, läser naturvetenskapsprogrammet på Norra real och bor på Ekerö.

Pekka Pääkkö

De som är unga nu kallas för generation Z. De har vuxit upp i en högkonjunktur och haft smartphones sedan barnsben i en relativt konfliktfri tid i Sverige. Nu går de strax in i vuxenlivet under en begynnande lågkonjunktur, höga el- och drivmedelspriser och ett krig inte långt härifrån.

– Man märker att det blivit dyrare. Det jag verkligen känt av är bränsle till bilen, det är min största utgift, säger Melvin Storbacka.

Trots tuffare tider säger de att de känner sig redo att ta ett steg framåt i livet.

– Allt man kämpat för och drömt om kommer närmare. Man får mer ansvar. Jag extrajobbar som guide och däcksman på en båt. Till hösten vill jag börja på min drömutbildning i grafisk design på universitetet, säger Adrian Ebbeke.

– Det kan alltid vara jobbigt med förändring men det känns kul! Jag tänker på att det är krig i Ukraina, hänger med och läser om det. Men det går liksom på ett parallellt spår från studenten, de tar inte ut varandra, säger Ella Berglund.

Adrian Ebbeke, 18, läser samhällsvetenskapsprogrammet på Norra real och bor på Södermalm.

Adrian Ebbeke, 18, läser samhällsvetenskapsprogrammet på Norra real och bor på Södermalm.

Pekka Pääkkö

I sommar ska hon resa till Turkiet och Portugal med pengar hon tjänat på att jobba extra som bartender. Hon är inte orolig för framtiden även om hon inte är helt säker på vad hon vill.

– Jag tror att jag vill jobba med något inom psykologi, men inte bli psykolog. Kanske med forskning om hur människor faktiskt fungerar.

Melvin Storbacka har en klarare bild. I sommar ska han resa till Japan för att tävla i fysik, sedan planerar han och de andra uttagna från Sverige att stanna lite längre med pengar han tjänat ihop genom att extrajobba som läxhjälp.

– Fysik är det roligaste jag vet. På min fritid läser jag gärna böcker om fysik eller tänker på det, att räkna känns mer som att man gör i skolan. Jag vill jobba och forska inom teoretisk fysik. Ta reda på varför saker fungerar som de gör!

Melvin Storbacka, 18, läser naturvetenskapsprogrammet på Norra real och bor i Bromma.

Melvin Storbacka, 18, läser naturvetenskapsprogrammet på Norra real och bor i Bromma.

Pekka Pääkkö

Att AI-robotar som ChatGPT har utvecklats, och med det snack om risker för utbredd arbetslöshet, oroar dem inte särskilt.

– Det kommer kanske främst ersätta fysiskt krävande yrken. Men i till exempel serviceyrken är det viktigt med mänsklig interaktion, så de kommer nog aldrig att försvinna. Folk vill ha någon att prata med, säger Adrian Ebbeke.

– AI kommer nog att få en större roll men det kommer nog inte påverka mitt val av jobb. Det är ju möjligheter i det också! När miniräknaren kom varnade alla för att ungdomar skulle sluta lära sig räkna, säger Ella Berglund.

Men de är överens om att det finns risker med den tekniska utvecklingen också – att bara sitta framför en skärm och ”sluta tänka”. Ella Berglund har inte Tiktok och måste ofta säga åt 11-åringarna hon tränar i basket att lägga ner skärmarna på ledig tid. Adrian Ebbeke har satt en skärmtid för sig själv.

– Absolut aldrig mer än tre timmar per dag. Man måste påminna sig själv om att det är okej att ha det lite tråkigt eller socialisera.

"The kids are alright" sjöng brittiska The Who då bandmedlemmarna var i tidiga 20-årsåldern.

"The kids are alright" sjöng brittiska The Who då bandmedlemmarna var i tidiga 20-årsåldern.

Pekka Pääkkö

De oroar sig för att sluta tänka och göra själva.

– När jag har ångest är fysik min tröst. Jag blir lite stressad av tanken på att en robot ska ta mitt jobb men tror att det kommer bli ett samarbete. Någon måste ju säga åt den vad den ska göra. Men det är najs att tänka och göra själv, säger Melvin Storbacka.

– Jag märker mer och mer att det är skönt att lägga undan mobilen och bara tänka och läsa en bok. När jag sa det till min pappa tyckte han att jag börjar bli vuxen.