På Fjärdhundra bibliotek finns en bokcirkel för allmänheten. Det är ett tillfälle att diskutera böcker med andra läsare,

– Vi har läst en bok inför vare tillfälle. Vi fikar och diskuterar, säger Lena Svanberg, bibliotekare.

Dödlig deckare

Vid varje möte med cirkeln bestäms det också vilken bok som ska läsas till nästa tillfälle. Den som vill vara med behöver bara dyka upp på nästa träff. Den som vill läsa boken gör ett besök på biblioteket innan och lånar hem boken.

Vilken typ av böcker som cirkeln läser och diskuterar varierar. Måndagen den 27 september är det deckarromanen "Nämn inte de döda", av Christina Wahldén, som cirkeln ska avhandla.

Författaren Christina Wahldén är svensk men boken utspelar sig i Australien. Huvudpersonen Greta är en ung svensk kvinna som är på besök för att studera ursprungsbefolkningens konst. Varje morgon tar hon en joggingtur på stranden. Nu är den nästan öde, sånär som på några hundägare, och alla håller sig på behörigt avstånd från vattnet. Att bada är inte att tänka på, för havet är fullt av "salties", saltvattenskrokodiler.

Fasansfullt fynd

Plötsligt ser Greta att det ligger något i sanden. Först tror hon att det är en trädstam som flutit i land, men sedan ser hon en hand.

Hon går närmare. Kroppen i sanden är klädd i en rosa klänning med spets runt halsen. Det ser nästan ut som ett nattlinne...