Gängkonflikten i Järva har varit i hela Sveriges blickfång de senaste åren, och Järva verkar för många ha blivit synonymt med otrygghet och kriminalitet.

En bild som inte riktigt stämmer. Statistik över anmälda brott i området 2021 visar en förbättring i många kategorier jämfört med åren innan. Enligt polisen är man inte mer utsatt för brott i Järva än på andra platser.

Läs även: Gruppen som hjälper kriminella att byta bana

Dessutom har området på bara några år gått från att vara ett av de mest inbrottsdrabbade i hela Sverige, till att inte sticka ut ur statistiken alls.

När Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis i Järva, ser tillbaka på året som gått är det dock svårt att prata om något annat än just det dödliga våldet.

– Man är inte per se mer brottsutsatt om man bor i Järva. Men det spelar ingen roll om jag pratar om till exempel fina inbrottssiffror, om människor ändå är oroliga för att ens son eller granne ska skjuta eller skjutas. Då är det så klart det enda man fokuserar på, säger hon.

Organiserat sig

Therese Skoglund Shekarabi beskriver 2021 som ansträngt, med en period med mycket våld i somras, som dämpades i slutet av augusti.

Parallellt kunde polisen dock organisera sig mer effektivt. Under året har de bildat ett operativt center, OPC, med syftet att omhänderta alla skjutningar i Järva så snabbt och effektivt som möjligt. I januari i år fick de dessutom in förstärkning från andra län.

– I och med allt det har vi fått en större möjlighet fokusera på andra saker, som att titta på de yngre i riskgrupp för att hamna i gängmiljöer, och jobba mot nyrekrytering.

Hon berättar att de sett att de klassiska instegsbrotten, som personrån och narkotikabrott, fått sällskap av ett nytt fenomen.

– Något som stuckit ut under 2021 är att bedrägerier börjat användas i allt större utsträckning även inom gängen, och vi klassar nu även det som instegsbrott. Det är både fysiska bedrägerier, wishingärenden och nätbedrägerier. Vissa nätverk försörjer sig på just detta.

Antalet anmälda mordförsök och fall av misshandel har minskat, men enligt Therese Skoglund Shekarabi är det inte synonymt med att våldsbenägenheten minskat.

– Tidigare sköt man i ben och sådant för att varna. Dagens skjutningar är däremot rena avrättningar. Vi tror att det beror på avsaknad av hierarkier i nätverken, att man behöver vara "galnare" än andra för att hävda sig. Det duger inte att skjuta någon i knäskålen längre, säger hon och fortsätter:

– Vi ser även lägre siffror på misshandelsärenden, vilket är bra, men det vi ser är att de som faktiskt misshandlar eller personrånar gör det ganska brutalt. Man utsätter målsägande för onödigt lidande. Det har blivit en förändring i attityder, helt klart.

Utpressar mammor

En annan följd av konflikterna, som inte heller syns i statistiken, är utpressningsärendena.

– Vi får indikationer på att det ökat, även om anmälningsbenägenheten är låg. Personer som är aktiva inom kriminella nätverk ger sig på både näringsidkare, som handlare på torgen, och privatpersoner.

Bland privatpersonerna är en ny grupp extra utsatt: de ensamstående mammorna.

– Man hotar med att någon av sönerna ska behöva börja sälja knark, eller att den måste betala en påhittad skuld. Mammorna är så klart livrädda för att deras söner ska råka illa ut på något sätt, så man betalar ofta det man kan. Det är en enormt utsatt position att vara i. Folk är väldigt rädda.

De som hotar gör det sällan regelrätt med pistol eller rån, berättar hon.

– Man anspelar på sin roll i gängen. Det räcker egentligen med att man vet vem personen eller nätverket som hotar är, det är ofta underförstått att "jag och mina killar har våldskapital".

Positiv dom

Den nya typen av hot, där personerna från gängen i princip bara visar upp sig, har varit svåråtkomligt för polisen.

I november i fjol prövade man dock rättssystemet, när en rappare från Järva dömdes till ett års fängelse för rån, då han och några andra personer hade gått in i en butik i Akalla och plockat på sig varor till ett värde av cirka 5 000 kronor.

– Då vi åberopade vi just nätverkskopplingar. De enskilda hoten i sig var inte så stora, men det blev en fällande dom för att lokalpolisen vittnade om att det i sig är ett hot att vara med om en sådan situation, där personer med gängkopplingar är inblandade. Det var en stor vinst och visar att arbetet går framåt.