För andra sommaren i rad ordnar Drottningsholms slottsteater kollo med operatema för barn med funktionsvariationer. 

– Vi är jätteglada över att kunna erbjuda detta igen, säger Anna Karinsdotter, teaterchef.

1700-talets Skönheten och Odjuret

Under två dagkolloperioder kommer barnen att få arbeta med scenisk gestaltning, sång och musik. De kommer att arbeta med André Grétrys opera Zémire och Azor, en 1700-talsversion av Skönheten och Odjuret.

Upplägget blir samma som förra året enligt Anna Karinsdotter.

– Barnen får jobba med sin röst, sina uttrycksformer och dansa, säger hon. 

Sammanlagt finns det 20 platser.

Anna Karinsdotter hade höga förväntningar inför hur funkiskollot skulle utvecklas förra året. Som infriades.

– Jag trodde det skulle vara roligt men det var fantastiskt. Jag var med och tittade och det var jättehärligt att få kliva in i den värmen och kreativiteten som uppstod under dessa veckor. 

De kommer att hålla till i Déjenuersalongen på Drottningsholms slottsteater på Lovön.

– Förra året hade vi planerat för att vara ute på Lövteatern men det blev för varmt, så i år kommer vi i första hand att vara inne, säger Anna Karinsdotter. 

Möta barnen där de är

Kollot är för barn från 10 till 14 år, som delas in i två grupper efter ålder.

– En del har Downs syndrom, en del barn finns på spektrumet. Det är väldigt fint att kunna möta barnen där de är. Vår målsättning och förhoppning är att ge verktyg och idéer som kan stimulera varje barns förmåga att klä tankar, fantasi och känslor i egna ord, ljud eller rörelse, säger Anna Karinsdotter.

Det kommer att vara hög personaltäthet på kollot där pedagoger med olika kompetenser inom dans, drama, sång, musik, opera, regi och musikterapi samarbetar. Namn- och samspelslekar och identitetsskapande övningar varvas med rörelse, dans, sång och teater och stunder av eftertanke och paus.  

Förra året, när lekarna blivit till scener, bjöds nära och kära in den sista dagen för att delta i berättelsen som hade utformats under veckan. Kollot kommer att pågå 11–14 juni och 17–20 juni.

Anmälan sker senast 19 maj på Drottningsholms stadsteaters hemsida. Kollot genomförs med ekonomiskt stöd från fyra olika stiftelse.

Enligt Anna Karinsdotter kommer de att behöva ta ut en liten avgift i år men hur mycket är inte bestämt ännu.