Tyresö är en naturskön kommun som lockar fotografer från hela Sverige. När Tyresö Fotoklubb nu firar 60 år har de cirka 150 medlemmar, vilket gör dem till den fjärde största fotoklubben i Sverige.

Ordförande Eva Pettersson jobbar hårt för att de ska få fler kvinnliga medlemmar. I dag är nästan hälften kvinnor, men så har det inte alltid varit då det traditionellt har varit ett mansdominerat intresse.

– När jag började så var vi fyra tjejer, säger Eva Pettersson.

För att fira födelsedagen slår de på stort. Den 23 mars är det vernissage för en utställning med 50 av medlemmarnas bilder, som ska visas i biblioteket i centrum till den 5 maj. Det kommer även bjudas på dryck, tilltugg och en chans för besökarna att prata med fotograferna.

Finns något för alla

Dagen efter blir det foto hela dagen. Flera föredrag står på schemat, bland annat två av naturfotografen Jan Pedersen, som har gjort Sveriges mest sålda naturbok, samt ett om att filma med kamera. Det kommer även att visas mycket bilder så det finns något även för den som inte är intresserad av att fota själv, menar Eva Pettersson.

Firandet är öppet för allmänheten och klubben hoppas på stort intresse.