Det decimerade Miljöpartiet i Salem hade fått stöd av både partikollegorna i Södertälje och Stockholm. Målet med dagen är att få någon att ställa upp i valet till kommunfullmäktige i Salem för partiets räkning. För att locka delar man ut vindsnurror.

Till slut hittar man inte bara ett, utan hela tre namn som kommer dyka upp på valsedlarna på valdagen.

– Det känns viktigt att lyfta miljödebatten i allt som vi gör, säger Henrik Appelgren som är ett av namnen.

Man kan ta en man från kommunstyrelseordförandeposten men man kan aldrig ta honom från Moderaterna. Det har gått ett halvår sedan Lennart Kalderén tackade för sig som toppolitiker i Salem. I stället har han intagit en lite lugnare roll: som här vid Moderaternas tält på Salemsdagen.

– Det är mest folk som kommer förbi och pratar för det sociala och mycket lite politik. Salemsdagen har ju blivit en sån grej, och nu när det inte har varit på två år så vill folk träffas, säger han.

Socialdemokraterna delade traditionsenligt ut sina röda rosor till alla förbipasserande. Ett hundratal hade de köpt in, och när Mitt i kommer förbi har Martin Lange delat ut si så där 15 stycken.

– Folk blir ju förstås glada, och sen är det ett sätt att leda in på samtal om vår politik, säger han.

Och vissat har han fått prata med folk i dag.

– Många vill ju prata om de problem vi har i landet i dag, och andra vill prata om Maggan. Jag själv känner kanske att jag skulle vilja lyfta saker om vår framtid, som en fungerande järnväg till exempel.

Det doftar färska popcorn från både Lilberalernas och Centerpartiets tält, och de båda partierna försöker locka med flera interaktiva lekar för att starta politiska diskussioner.

Liberalerna bjuder in besökarna sätta en klisterlapp på en bricka kunde Salemsborna visa vilken fråga de själva brinner för. Populärast på Liberalernas bricka? Skolan så klart.

– Det är ju den frågan vi har profilerat oss i, så det är klart det är kul att folk brinner för skolan så mycket, säger den tillträdande gruppledaren Johanna Liljedahl.

En bit från alla politiska tälten har en dam i 80-årsåldern slagit sig ned. I hennes väska har hon goodiebags från alla politiska partier som har erbjudit en sådan. Hon har också tagit sig tiden att diskutera politik med samtliga.

– Jag känner att alla har samma svar egentligen, och då har jag också försökt göra mig dummare än vad jag är. Men det är nog egentligen bara röstfiske, säger hon.

På frågan om vilket parti som haft den bästa goodiebagen svarar hon:

– Det får vi se när jag kommer hem.

Alla hade sina knep för att skapa engagemang och locka till sig potentiella väljare som vimlade fram mellan båsen. Rönningepartiet hade varken popcorn eller saft, men bjöd istället på en tavla där alla som ville fick lämna sina synpunkter på vad det viktigaste var i Salem.

– Det är många som vill ha en helt ny simhall, och det är också det vi driver, säger partiledaren Anders Klerkefors.

– Det är framför allt många som vill ha en multisporthall, för det finns det ingen i dag, fyller partikollegan Lena Björnstad i.