När vi närmar oss Stjärnborgs gård möts vi av ett glatt svansviftande. Det är familjen Cohlins hundar, Ginger och Monza, som vill hälsa.

Att lilla blandrasen Monza heter just så är ingen slump. Hon är döpt efter Formel 1-banan i Italien.

– Vi ville fortsätta på kryddtemat på hundarna med Garlic, men Enzo sa tvärt nej, säger mamma Malin.

Här är det nämligen fart och kart som gäller. På grusplanen ovanför huset står Enzos kart, nytvättad och fin, på en ställning. I sporten, som heter karting, kör man just en liten, specialbyggd bil på en krokig asfaltbana.

Intresset väcktes för för två år sedan.

– En av mina kompisar hade ett gokartkalas borta på ÖS-WE Ring. Det var jättekul att köra snabbt, säger Enzo Cohlin.

Och pappa Magnus, som själv är väldigt motorintresserad, var inte sen att haka på.

– Jag såg direkt att han "hade det i sig" och frågade om han ville börja köra racerkart. Man behöver vara orädd, men inte galen.

Ny kart

Sedan gick det bokstavligt talat fort. En begagnad kart köptes in, licenskursen klarades av och sedan var det dags att börja tävla, även om pandemin dämpade antalet lopp. En ny kart har också inhandlats sedan dess.

– Ja, man måste ha bra grejer, annars funkar det inte, säger Magnus.

Redan vid första tävlingen på Järfällas bana kände Enzo att han hittat rätt. 20–30 tävlingar senare – och lika många pokaler – är det lika kul.

– Jag tycker om att tävla och köra snabbt. Jag gillar när det går fort, säger Enzo.

Nu är det tävling varje helg som gäller, den sista "riktiga" för säsongen blir Höstrusket i oktober. Husvagnen är med, och medan Magnus ser till att karten funkar optimalt är det Malin som ska "komma ihåg allt".

– Jag ser till att Enzo är på rätt plats, att nackskydd och rätt däck är med, att vi får något att äta, säger Malin som till vardags är stuterichef.

– Det här är långt från min vanliga hästvärld, men det är jättekul att få lära sig en ny värld. Vi har lärt känna flera härliga familjer och Enzo har fått nya kompisar över hela landet.

Intensiva helger

Men en tävlingshelg är intensiv.

– På lördagen är det tävling: ett tidskval, två heat, förfinal och final. Och kommer man nia i tidskvalet, som häromsistens, så är det långt upp till pallen, säger Magnus.

Och Malin intygar att det kan bli känslodippar. Enzo är målmedveten och kan vara ganska hård mot sig själv.

– En gång fick jag en handske i ansiktet. Då hade han fått en knuff under racet och kört sönder framvagnen, så karten inte gick att styra. Men det är ett undantag. Annars har vi blivit mer sammansvetsade som familj.

Karten har även letat sig in i familjens semestrar.

– Jag åker gärna skidor på sportlovet, men i år var vi i Spanien på gokartsemester. Tyvärr var det för kallt för att bada, säger Malin och skrattar.