Friidrottaren Tilde Hammarwall, 17, i Tumba fick ta emot Fastighetsbyråns ungdomsstipendium i år.

– Jag visste inte ens om att stipendiet fanns. Det var under en träning som min tränare kom fram till mig och gratulerade mig till priset och jag bara: Vilket pris?

Under sportlovet befinner Tilde Hammarwall sig i Tyskland, som ledare på ett konfirmationsläger. Och det är, förutom för sportsliga framgångar, just för sina ledaregenskaper som hon tilldelats stipendiet.

Nu har hunnit gå ett tag sedan hon fick ta emot stipendiet så hon har hunnit bearbeta tankarna och känslorna kring det.

– Det är jättekul att jag fick det. Men också att det är någon från friidrotten – det händer så sällan.

Målet: 40 meter

Tilde Hammarwall har friidrottat sedan hon var sex år, och alltid i hemmaklubben IFK Tumba friidrott. Hon började dansa, men det var friidrotten som fångade hennes sportsliga hjärta.

I början testade hon flera grenar inom friidrotten, men fastnade för kastgrenar i allmänhet, slägga i synnerhet. Nyligen gick hon upp en klass, från tre till fyra kilo.

– För mig var det kastet som var roligast. Nu kastar jag uppåt 40 meter med slägga, säger hon.

Vad har du för mål just nu?

– Att ta mig över 40 meter med den nya vikten.

Friidrott i USA

Just nu går Tilde Hammarwall sitt andra år på Tumba gymnasium. Men trots skolans väletablerade idrottsprofil är det inget som Tilde valt. I stället pluggar hon ekonomi och juridik. Sporten kommer förhoppningsvis senare.

– Jag har funderat på att gå på universitet i USA med friidrottsinriktning. Det kräver lite intagningsprover och så och att man har bra betyg. Så det klarar jag nog, säger hon.