Först ser det ut som abstrakta mönster. Tittar man närmre ser man att det är ett telefonnummer som skrivits om och om igen och täcker väggar, möbler och andra föremål. Den rosa färgen gör att ateljén på Svärdlångsvägen 36 i Årstaberg känns varm och inbjudande.

Telefonnumret är Fredrik Nielsens eget. Han använder det ofta i sin konst och har fått tusentals samtal från okända genom åren.

– Det är min tag, det var det minst långsökta jag kunde tänka mig för att fylla en yta. Det har blivit en hel del intressanta samtal, berättar han.

50 platser att besöka

Telefonsamtal i all ära. Nästa helg har stockholmarna chansen att träffa konstnären Fredrik Nielsen live i The Garage, som hans glasblåsningsstudio heter. Den 6–9 oktober pågår nämligen Stockholm Craft Week, och The Garage är en av 50 platser som stockholmarna kan besöka, för att se konsthantverk, träffa konstnärer och diskutera konsthantverkets plats i samtiden.

– Det jag gillar med Stockholm Craft Week är att det ger människor möjlighet att närma sig konst och skapande, även de som saknar förkunskaper. Det är folkbildande, säger Fredrik Nielsen.

Personliga skulpturer

The Garage håller öppet den 7 oktober (kl 12–22) och den 8 oktober (kl 12–20). Då kan man se Fredrik Nielsens konst, som gjort honom till ett hett namn både i Sverige och internationellt. Glöm eleganta skålar och smakfullt designade vaser. Fredrik Nielsens glasskulpturer är kraftfullt och lekfullt formade skapelser, fulla av rörelseenergi även sedan glasmassan stelnat.

– Glas är så vackert att alla kan göra något snyggt av det. Det kan bli ointressant i längden. Jag ser mig mer som en forskare. Jag utforskar materialet och vad som händer med det, med volymen och strukturen, säger han och tillägger:

– Jag laddar in så mycket jag kan i mina skulpturer.

Synliggör konsthantverk

Både fredagen (kl 17–22) och lördagen (kl 13–20) är en foodtruck på plats. På fredagskvällen blir det musik med dj där för att förhöja stämningen. Då kan man se Fredrik Nielsen blåsa och skulptera glas, klockan 18–22. På lördagen kan man se honom klockan 12–16. Senare tar andra glasblåsare vid.

Dessutom kan man alltså besöka många andra konsthantverkare under Stockholm Craft Week, som arrangeras av Konsthantverkscentrum i samarbete med Svensk Form och Konsthantverkarna för att synliggöra konsthantverket och stärka dess ställning.

11 000 besökare kom

Bredden är stor. Institutioner som Konstfack vid Telefonplan, Nationalmuseum och Östasiatiska museet deltar, liksom gallerier, ateljéer, föreningar och konstnärskollektiv runt om i Stockholm.

Premiären var hösten 2019. 2020 genomförde man evenemanget med strikta pandemirestriktioner men 2021 kom 11 000 besökare.

Även i år finns en hantverksbuss (Craft Tour). Den utgår från Södermalm den 8 oktober och gör ett antal stopp, bland annat hos The Garage.