Facebookgruppen Vänliga Sundbyberg med runt 8 200 medlemmar utser varje år Årets vänligaste sundbybergare. I år får Fredrik Nilsson utmärkelsen för att han öppnat upp sig rakt, ärligt och med humor om psykisk ohälsa.

– Först blev jag nästan bara generad och tänkte att jag har ju inte gjort något utan bara berättat hur jag mår, säger Fredrik och fortsätter.

– Bara att bli nominerad var kul, det var bara kärlek. Och när det stod mig mellan mig Anja (andraplacerade Anja Egertz Klein reds. anm.) tänkte jag herregud ni kan inte mena allvar. Men då fick jag upp ögonen för att folk lyssnar och att det behövs pratas om det här.

Berättat om vardagen

Fredrik beskriver det själv som att han berättat i FB-gruppen om hur vardagen kan se ut för någon som är lite ”annorlunda” och, eller, kämpar med ångest, självmordstankar och depression.

Att prata om det är otroligt viktigt menar Fredrik. Facebookgrupper där folk lyssnar är ett bra forum.

– Att skriva om det och att söka sig till grupper med likasinnade ger jättemycket. Du lär du dig jättemycket om dig själv och får input. Men framför allt är den här förståelsen och kärleken fantastisk.

För responsen i Vänliga Sundbyberg har varit otrolig berättar han.

– Gud ja. Ibland får jag tre-fyra sms om dagen från folks som frågar hur jag mår i dag och berättar om något roligt som hänt så att jag ska må bra, säger Fredrik som berättar att politiker i staden också hört av sig till honom.

– Jag var så sjukt ödmjuk när jag skrev om det första gången att jag var tvungen att luta mig tillbaka i soffan och undrar vad är det som händer. Det har lyft mig otroligt mycket.

Våga fråga

Och utbytet är såklart åt båda hållen. Flera medlemmar har skrivit till Fredrik privat att de har fått upp ögonen för någon i sin omgivning till exempel.

– Det är många som frågar vad kan jag göra för den och den personen. Jag skulle önska att folk vågade fråga om sådant mer öppet också för då blir det ännu mer feedback för andra människor.

Fredriks inlägg i gruppen är ofta skrivna med mycket humor och det är medvetet.

– Om jag inte kan skoja om det, vad ska jag göra då? Jag vill vill visa folk att det är okej att skoja, för kan man göra det så kan man prata om det också, säger Fredrik