När Marko Säävälä vaknade till snökaos i måndags morse bestämde han sig för att ta skidorna till jobbet.

– Jag har alltid tänkt att vad häftigt det vore att skida till jobbet någon gång om det kommer riktigt mycket snö, säger han.

Vid sjusnåret drog han iväg från hemmet i Snättringe för att åka de elva kilometrarna till Slussen och TT:s redaktion där han arbetar som videoredaktör.

– Jag är en van skidåkare och är van vid att åka långt, men de här elva kilometrarna blev riktigt jobbiga. Ibland fick jag pulsa fram i en massa snö, ibland var det plogat så att asfalten kom fram, berättar Marko Säävälä.

Han tog samma väg som han brukar cykla. Han åkte via Långsjön, Älvsjö och följde sedan E4:an mot Västberga. Därefter skidade han över Årstabron upp på Söder. På Krukamakargatan mötte P4 radio Stockholm upp och rapporterade.

– De var värst på Söder, där var det sopsaltat. Vid Mariatorget började sulan lossna på ena pjäxan, på Götgatan lossnade den helt så att det var hål rakt igenom. När jag kom fram till jobbet var jag dyngblöt om foten.

Drygt två timmar tog färden. Han fick mycket positiva reaktioner längs vägen.

– Folk kommenterade och tyckte att det var ett bra färdsätt. Det är någonting med att främlingar pratar med varandra när det är snökaos.

När han skulle hem på eftermiddagen tog han skidorna på pendeln och pulsade sedan hem från Stuvsta station.

Fulskidorna fick en hel del repor och pjäxorna fick han slänga, men det var det värt. Marko är nöjd över att han genomförde sin skidstrapats. Men om det blir någon mer skidtur till jobbet är tveksamt.

– Nu är jag inte så sugen på att göra om det. Men det är som när man åkt Vasaloppet och säger: "Aldrig mer". Sedan står man där igen.