– Välkomna! Vill ni ha kaffe? Kom vi går till köket, min man är hemma men honom har jag stängt in på kontoret, säger Ylva Maria Thompson när hon öppnar dörren i den gula villan i Töjnan.

Och sedan sprutar orden ur henne. Det tar inte många minuter innan hon första gången ursäktar sig för att hon pratar för mycket, innan hon glatt fortsätter på samma sätt.

Förmågan att prata kom väl till pass i början av 1990-talet när hon blev rikskänd över en natt som värdinna för ”Tusen och en natt”, ett tv-program på TV1000 som visade erotiska filmer. Ylva Maria bjöds in till otaliga debatter.

– Det var en helt annan tid. 1989 kom TV3 och sedan TV1000. Innan fanns bara två statliga kanaler. Sverige öppnade upp. Men det var superkontroversiellt med ”Tusen och en natt”. Jag har alltid haft som grundtanke att människor inte ska behöva skämmas för sin lust och att sex är en del av våra liv. I debatterna kunde det vara tuff ton, men annars har jag alltid fått positiv respons. Det är aldrig någon som har gått på mig privat, jag tror inte att folk har vågat eftersom jag har sådant munläder, säger Ylva Maria och skrattar.

Frågespalt på herrtidning

Efter gymnasiet pluggade hon konst och psykologi och ännu mera konst. 1988 kom hon tillbaka till Stockholm efter ett par år på Nordiska konstskolan i Finland. Efter olika tillfälliga jobb började hon skriva för en herrtidning.

– Jag hade läst deras frågespalt hemma hos en kompis och tänkte att det här kan jag göra bättre. Så jag skrev till dem och fick jobbet. Det var före Internet så det var där många fick sin sexualundervisning. ”Är min penis konstig?” Neeej, skrev jag. ”Jag går i högklackade skor, är jag normal?” skrev en annan man. Jaaa, det är ju härligt! skrev jag, säger Ylva Maria.

Så småningom blev hon chefredaktör på Cupido, ett erotiskt magasin för kvinnor och par, och värvades till TV1000 jobbade i fem år innan hon slutade 1996 och lämnade offentligheten.

– Och vid millenieskiftet flyttade jag och min man in här och sedan dess har jag varit med på konstrondan, säger Ylva Maria.

Hon både målar och gör grafik, och avgjutningar. Det är tufft att försörja sig som konstnär, men avgjutningarna underlättar då hon även gör dem på beställning.

– Jag gjuter av gravidmagar och bebishänder och fötter. Ett brödjobb, men jag räknar det som konst.

Avgjutningar av könsorgan

De första avgjutningarna gjorde hon för över 20 år sedan och resultatet – konstverket ”Anonyma exhibitionister” med gjutningar av 100 kvinnors yttre könsorgan, alla inramade i små tittskåp – hänger hemma i vardagsrummet.

–Jag fick tips av en kompis om ett bra material och började med att gjuta av min näsa. Sedan tänkte jag att vad är ännu finare? Jag kände en del frigjorda kvinnor som var beredda att låna ut sina fittor. Som tonåring hade jag komplex för hur min fitta såg ut så det finns en pedagogisk tanke med det här. Titta – alla olika, men alla fina! säger Ylva Maria och nickar mot de 100 avgjutningarna på vardagsrumsväggen.

”Anonyma exhibitionister” har hon senare vidareutvecklat på flera sätt, bland annat har hon tecknat av alla 100 gjutningarna i tusch. Sida vid sida liknar de små teckningarna kalligrafi.

– Ja! Jag kallar det yoni-kalligrafi! Jag gillar att vidareutveckla ett tema. Nu har jag börjat måla dem på t-shirts också, för den som vill vara lite aktivist. Jag har alltid varit lite rebell, en tidig feminist. På gymnasiet argumenterade jag för att man inte var en slampa bara för att man inte var oskuld. Det är viktigt att man förstår den feministiska tanken som finns i det jag gör, säger Ylva Maria.