Gamlestaden

Klick. Jorge Lattof vrider om strömbrytaren i det öde bergrummet. Efter ett par sekunders fördröjning byts det kolsvarta mörkret mot ett skarpt lysrörssken. När Mitt i Göteborg besöker insidan av Bunkeberget står skateboardramparna, som vanligtvis lockar ungdomar, tomma och ett dovt fläktljud är det enda som hörs.  

När Jorge Lattof var här för första gången var den gamla försvarsanläggningen flera snäpp ödsligare. 

– Man såg knappt runt hörnet, det fanns bara några enstaka glödlampor och det luktade kattpiss. Marken var av grov asfalt och täckt med massa fjädrar, säger han.  

Markus Andersson

Men första intrycket av platsen hade ingen avskräckande effekt. Tvärtom.  

Det var för över 25 år sedan när inlines-åkningen tog fart i Sverige. Samtidigt hade en populär skatepark i Välen rivits och de unga inlines-åkarna stod utan ramper.  

– Vi invaderade fritids- och idrottsnämnden med massa barn på inlines. Vi bara välde in och sa att vi inte har någonstans att åka. Då hjälpte de oss att hitta den här lokalen.  

Slet i två år

Skejtarna var överlyckliga men mycket arbete väntade. De startade föreningen Tish med Jorge i spetsen.  

– I två år bodde jag mer eller mindre i de här bergrummen och bara snickrade och målade. 

Ventilation, golv och belysning fixades till. Och självklart byggdes och inskaffades flera ramper i olika former och storlekar.    

Det ödsliga bergrummet förvandlades sakta men säkert till en fartfylld mötesplats. 

– Vi drog hit gamla ramper och sedan spreds ryktet att vi samlade ramper och flera verksamheter hörde av sig och skickade hit överblivna ramper.  

Skyddsrum. Bergrummet är 5 000 kvadratmeter och anlades  i händelse av krig för att bli produktionslokaler för den närbelägna Svenska kullagerfabriken, SKF.

Skyddsrum. Bergrummet är 5 000 kvadratmeter och anlades i händelse av krig för att bli produktionslokaler för den närbelägna Svenska kullagerfabriken, SKF.

Markus Andersson

"65 ton cement"

Ställets stolthet – den mäktiga vertrampen – byggdes på plats. Den är gjord av 65 ton cement i 32 delar och är i sin ursprungliga form tio meter bred och fyra meter hög.

– Skateboardföreningen byggde till i trä och skapade en enorm pool. NCC fick strippa en kranbil för att kunna lyfta alla delar på plats. Den körde på rapsolja så det luktade popcorn härinne.  

Vertramp.

Vertramp.

Markus Andersson

Jorge var ordförande i föreningen fram till 1998. Sedan tog skatebordföreningen över. Skejtarna fortsatte att förgylla bergrummet och byggde ramper av gamla pooler i de skyddsrummen.  

– Här är Nordpoolen!  

Jorge hoppar ner i en stor oregelbunden fördjupning. 

– Den här poolen fick inspirationen från USA där de gärna skejtar i gamla pooler. Rampen är ett hantverk utan dess like. Den är så vackert ihopsnickrad i hörnen, som en blomma.  

Bunkeberget. Ska

Bunkeberget. Ska

Inlineshajpen tog slut

I ungefär samma veva som skateboardföreningen tog över började intresset för inlines sakta dala.  

Jorge åker inte heller inlines längre men är genom jobbet på Fryshuset involverad i Skate Nation. 

– Det är en verksamhet som välkomnar alla men främst barn och unga som är i landet som har en önskan om att hitta en ny fritidsaktivitet och nya vänner.

Bergrum. Skateparken är en av landets största.

Bergrum. Skateparken är en av landets största.

Markus Andersson