I parker och på lekplatser har kanyler hittats i allt större sträckning. Därför har stadsdelsförvaltningen fått i uppdrag att reda ut vad som har hänt, och vad som kan göras åt saken.

– Det är bekymmersamt. Det handlar om våra parkbesökares säkerhet, säger Andreas Evestedt, stadsmiljöchef på stadsdelsförvaltningen.

Problemet är inte begränsat till parkmiljöer, utan även på vissa skol- och förskolegårdar har allt fler kanyler hittats.

En förskola som pekas ut specifikt är Timmermansgården. De senaste veckorna har det dock skett en förbättring, menar rektorn Pernilla Eriksson.

– Det är olyckligt och besvärligt att det blivit så här, men gården städas varje morgon och personalen går rundor innan barnen kommer, säger hon.

Ökningen har annars skett över hela stadsdelen, menar Andreas Evestedt, men speciellt utsatta är platser som ligger lite avskilt, eller där insynen är dålig.

Maria mer utsatt

Vad som ligger bakom det hela är inte klarlagt, men problemen tycks vara mer koncentrerade i området runt Maria.

– Där har vi fått ett sprutbytesprogram, vars start sammanfaller med ökningen. Hur den troliga kopplingen ser ut är viktigt att titta mer på, säger Andreas Evestedt.

Dialog förs nu mellan staden, polisen, Maria beroendecentrum och SISAB för att motverka utvecklingen.

Mer städning beställd

En åtgärd staden vidtagit är att trappa upp städningen i särskilt utsatta områden.

– Tiden städningen utförs är också viktig. På platser där barn leker gäller det att renhållning utförs tidigt på morgonen, innan barnen kommer dit, säger Andreas Evestedt.

På vissa platser görs även insatser för att öka insynen. Ett exempel är vid Ivar Los park, där plank plockas bort.

Ärendet ska upp på stadsdelsnämndens sammanträde 26 november. Då ska beslut har staden ska gå vidare med saken, och vilka åtgärder som kan bli aktuella.