I fjol blev han historisk som första svensk att vinna serien under Indycar. Nu tar han ännu ett steg i karriären när han deltar i helgens Indycar grand prix i Nashville. Hemma i Indianapolis har klockan precis passerat halv nio på morgonen när Mitt i når 24-åringen.

– Jag trodde nästan inte att det var sant. Jag har väntat på det här samtalet länge och jobbat extremt hårt. Jag känner inte att jag haft så lång tid att landa i det.

En amerikansk dröm

I fredags fick han det definitiva beskedet att det blir han som ersätter den skadade fransmannen Simon Pagenaud i helgens tävling. Sedan dess har det varit fullspäckat med förberedelser för svensken. På torsdagen bär det av till Nashville där det är träning under fredagen.

För den som inte är insatt i motorsport är det kanske svårt att veta hur stor debuten är.

– Man kommer helt enkelt inte högre i USA, säger han.

Linus Lundqvist körde sin första egna gocart på folktomma gångvägar i Tyresö.

Linus Lundqvist körde sin första egna gocart på folktomma gångvägar i Tyresö.

Meyer Shank Racing / INDYCAR

Finskt lekland

Men det började betydligt mer småskaligt, med en 6-årig Linus på ett lekland i Finland.

– Jag blev helt sjövild när jag såg att det fanns gokart och fick prova åka tandemkart med min bonuspappa. Det var det bästa jag någonsin gjort.

Vid hemkomsten blev det gokartskola varje söndag där han fick lära sig teori och ta racinglisens. Året därpå fick han sin första egna gokart och började tävla.

– Den körde jag första gången på en folktom gångväg i Tyresö strand där min mamma och bonuspappa stod på varsin ände och jag åkte emellan. Vi visste inte att man behövde åka till en bana.

I närheten gick Linus i Strandskolan. Sedan blev det ett och ett halvt år på gymnasiet innan flytten gick till England 2017 där han bland annat kammade hem guld i Formel 3-mästerskapet som debutant.

100 miljoner för en säsong

I början av pandemin packade han väskorna igen och flyttade till Indianapolis, "motorsportens hjärta i USA".

– Jag är i USA ungefär nio månader per år, resten av tiden är jag i Tyresö – det är hemma.

Men det har inte varit en spikrak väg till helgens debut. Efter fjolårets succé blev det svårt med finansiering och helgens tävling blir årets första.

– Motorsport är väldigt speciellt, det krävs extremt mycket pengar för att kunna ta nästa steg. Det finns 27 bilar i startfältet, ungefär 15 av dem är färdigfinansierade. En säsong kostar runt 100 miljoner kronor. Om teamet har 50 miljoner kronor så behöver förarna själv komma in med resten och det har inte jag och många andra möjlighet till. Så man slåss om de få platser som är finansierade.

Bilen som Linus Lundqvist kommer att köra i helgens debut.

Bilen som Linus Lundqvist kommer att köra i helgens debut.

Meyer Shank Racing / INDYCAR

Tvekar du någonsin på att det är värt allt slit?

– Jag har absolut legat vaken på nätter och undrat varför jag sysslar med det här.

Men svaret är alltid enkelt och han väljer alltid att fortsätta.

– Jag älskar att vinna och jag älska konkurrensen – det har jag vetat sedan jag vann mitt första race vid 10 års ålder. Visst – man får resa, köra de här bilarna och träffa människor, men det är alltid viljan att vinna som gör att jag fortsätter.

Hans föräldrar kommer att vara på plats i Nashville.

– Det här är inte bara min resa, det har aldrig varit bara jag. Att ha dem med betyder så mycket.

Inför helgen hoppas han och teamet bygga inför framtiden.

– Vi vet vilken utmaning det här kommer vara. Det tuffaste och svåraste jag gjort i hela livet. Men jag ska njuta av varje sekund.