Petra Peterson reser världen runt för att hjälpa spädbarn som fötts med gomspalt att få ett leende och ett tal. Tidigare har hon varit i länder som Honduras och Guatemala.

– Jag tycker om att jobba med barn. Sedan är det väldigt spännande att följa en familj och ett barn under uppväxten, säger Petra Peterson.

Volontär

Hon är en av 200 personer inom svensk vård som är med i volontärorganisationen Operation smile.

Organisationen består av volontärer från hela världen som hjälper människor i utvecklingsländer med gratis operation, främst spädbarn, som vid födseln drabbats av gomspalt.

Petra Peterson, plastikkirurg från Bromma, under en av de många operationer hon nyligen utförde i Marocko under en volontärresa .

Petra Peterson, plastikkirurg från Bromma, under en av de många operationer hon nyligen utförde i Marocko under en volontärresa .

Salma Ettalbi

– Det är en medfödd missbildning som man inte säkert vet vad den beror på. I de flesta fallen är barnen friska i övrigt men spalten i gommen, läppen och käken har inte smält samman under fosterlivet, förklarar Petra.

Missbildning

Missbildningen medför en kluven läpp och gom. Om en operation inte görs när barnet är litet kan barnet inte tala ordentligt, äta utan att det läcker mat och får ett avvikande utseende.

Petra, som till vardags är plastikkirurg på Karolinska universitetssjukhuset, avsätter varje år några veckor av sin semester åt att som volontär för organisationen utföra sådana här operationer.

Nyligen är hon hemkommen från Marocko.

– Det var första gången jag var i Marocko. Jag blev otroligt väl mottagen, ett fantastiskt land, trevliga människor.

Vid sina resor ingår hon i ett team om 50 till 60 personer där varje operationslag består av en plastikkirurg, en narkosläkare och flera sjuksköterskor.

Materielen skeppas

Den materiel som behövs, bland annat operationsbord och operationsverktyg, skeppas till det aktuella landet.

– Vi använder högklassigt material, sedan får vi vara beredda på att sjukhuset inte alltid har hög standard.

En behövlig möbel i sammanhanget som det kan vara brist på har visat sig vara något att sitta på. Finns det pallar är det en bonus, låter Petra förstå, annars får hon och de övriga i laget stå och operera.

– I Sverige opererar jag två till tre patienter under en arbetsdag, där handlar det om fem till sex patienter per dag. Då är det skönt att kunna sitta.

Kritik

Efter operationen släpper organisationen inte barn och föräldrar.

– Det har alltid funnits kritik mot organisationer som jobbar i utvecklingsländer, man ifrågasätter kvalitén, att det finns en risk att man åkt ut för att träna sig i andra länder. I det här fallet handlar det om en minst lika säker kirurgi som i Sverige.

Petra Peterson har arbetat som volontär för Operation smile under drygt tio år.

Petra Peterson har arbetat som volontär för Operation smile under drygt tio år.

Zute Lightfoot

– Vi följer upp dem, barnen fotograferas. Sedan inbjuds barn och föräldrar till återbesök. Allt dokumenteras noggrant.

För Petra är reaktionen efter operationerna belöningen.

– Jag får möjligheten göra det här, jag får tacksamheten tillbaka. Har man väl börjat med den här formen av operationer kan man inte sluta.