Frihamnen

Sol, spegelblankt vatten och en skara nyfikna göteborgare. Hamnbadet i Jubileumsparken visar sin bästa sida denna novemberdag när säsongens första tångskott ska ”planteras” i en av bassängerna. 

– Vi sätter ner skotten på hösten för tång växer jättemycket när det är kallt under vintern. När badsäsongen kickar igång i mars, april kommer vi att skörda, säger Maria Bodin, projektsamordnare för utvecklingen av marina kolonilotter på Göteborgs universitet.

Kombo. I vinter kan bada i ena saltvattenspoolen och beskåda tångodling i den andra.

Kombo. I vinter kan bada i ena saltvattenspoolen och beskåda tångodling i den andra.

Dino Soldin

Det är i den runda saltvattenspoolen som sockertång och havssallad ska odlas.

– Det är väldigt roligt att kunna få visa upp hur vi kan odla framtidens mat i havet på en plats mitt i stan.

Från labbet. Skotten har bildats på Nordic Seafarms labb genom en fader- och moderplanta tång från vattnet i närheten av badet.

Från labbet. Skotten har bildats på Nordic Seafarms labb genom en fader- och moderplanta tång från vattnet i närheten av badet.

Dino Soldin

Miniskott på rep

Planteringen sker genom att små, små algskott fästs på tjocka rep som sedan sänks ner i bassängen.  

Åttaåringarna Milla Leandersson Thor och kompisen Ines Rosengren tillsammans med flera andra barn är på plats för det viktiga uppdraget.

– Det var roligt! Det är bra för naturen och man kan äta tången. Det är nog jättegott, säger Milla.

Gillar du tång även när du badar?

– Det kan trassla och så men det är okej!

Smakigt. Karl-Johan Nylén från Göteborgs universitet bakade bröd med sockertång. Hans kollegor Sally Schadendorf och Mats Heitzmann serverade andra läckerheter.

Smakigt. Karl-Johan Nylén från Göteborgs universitet bakade bröd med sockertång. Hans kollegor Sally Schadendorf och Mats Heitzmann serverade andra läckerheter.

Dino Soldin

Smaskig sjömat

Doften av nybakat sprider sig plötsligt på bryggorna. Det är Karl-Johan Nylén, också från universitet, som bakar bröd med sockertång.

– Det som är häftigt med tången är att den växer så mycket. På en säsong kan den växa över en meter, säger han.

Här bjuds även på tångpesto och sjöpung- och musselsmör.

Gaisare.  Hassan Kianoush uppskattar den hållbara sjömaten.

Gaisare. Hassan Kianoush uppskattar den hållbara sjömaten.

Dino Soldin

Göteborgarna och deltidsforskaren Hassan Kianoush uppskattar smakproverna.

– Det är gott, jag testade även under Frihamnsdagarna, säger han.

Hållbar stad

Johan Rehngren, stadens stadsträdgårdsmästare deltar också på invigningen. Han lyfter vikten med att pröva nya grepp för att utveckla den hållbara staden.

– Hamnbadet är en unik plats och det är spännande att kunna använda det för både vinterbad och tångodling i vinter. Detta är ett exempel på hur vi vill vara med och utmana, testa och tänka i nya banor.

Framtidsspanare. Maria Bodin, projektsamordnare för utvecklingen av marina kolonilotter på Göteborgs universitet och Johan Rehngren, stadens stadsträdgårdsmästare.

Framtidsspanare. Maria Bodin, projektsamordnare för utvecklingen av marina kolonilotter på Göteborgs universitet och Johan Rehngren, stadens stadsträdgårdsmästare.

Dino Soldin

Tångpesto.

Tångpesto.

Dino Soldin