Anders Petersen

Anders Petersen kommande utställningen på Hasselblad Center är en hyllning till hans arbete och stora gärning inom svensk fotografi. Utställningen fokuserar på serien City Diary som visas för första gången i större omfattning. Det är en visuell dagbok från konstnärens resor runt om i världen under de senaste fem decennierna. Människorna i Anders Petersens bilder ömsom festar, älskar, dansar; ömsom vilar och bara är. Bildformatet är stort och många av de drygt 150 bilderna hänger tätt inpå varandra från golv till tak. Installationen ger ett överväldigande och till synes kaotiskt intryck. Många av fotografierna är närgångna skildringar av kroppar, men här finns också mer klassiska porträtt av individer med stark personlig utstrålning. Vi ser många bilder av djur, något som understryker fascinationen för primitiva och fundamentala drifter. Men framför allt syns Anders Petersens djupa intresse för människorna han fotograferar, något han själv menar är viktigare än själva bilden: ”Det handlade sällan om fotografi. Inte i första hand. Det var att möta människor, att undersöka olika verkligheter, som var avgörande. Så är det fortfarande.”

Plats: Hasselblad Center, Götaplatsen, utställningen pågår från 10 februari till 15 september.

Courtney Love och Kim Gordon under Sonic Youths sommarturné i Europa 1991 – med Nirvana som förbandet som ännu inte slagit igenom.

Courtney Love och Kim Gordon under Sonic Youths sommarturné i Europa 1991 – med Nirvana som förbandet som ännu inte slagit igenom.

David Markey

1991: The Year Punk Broke

I augusti 1991 bjöd Sonic Youth med filmaren David Markey på deras två veckor långa sommarfestivalturné. Bandet såg extra mycket fram emot att resa och spela tillsammans med förbandet, en då ganska okänd trio som hade döpt sig till Nirvana. Resultatet är en fascinerande och i efterhand historisk ögonblicksbild av den sista månaden innan Nirvana släppte Nevermind och 90-talets stökiga rockmusik blev allmängods. 1991: The Year Punk Broke är en minst sagt medryckande DIY-inspelning som fångar en era, en månad och ett bubblande nu – den raka motsatsen till många av dagens dokumentärer med talkings heads-intervjuer.

Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, fredag 16 februari, kl. 20.30–22.05.

Stora trubbel i Lilla London – Wrestling på Pustervik

Stora trubbel i Lilla London – Wrestling på Pustervik

Pressbild

Stora trubbel i Lilla London

Svensk Wrestling tar som vanligt över Pustervik och levererar actionladdad underhållning – en adrenalinfylld liveupplevelse som inte kan jämföras med något annat! I ringen kommer vi se svenska wrestlingstjärnor som Conny Mejsel, Steinbolt, Betty Rose, El Vecino, Cliff Pettersson, Daniel Stek, Johnny från Sandviken och Valentine med flera göra upp i rafflande matcher. Kom och skrik dig hes!

Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12–14, lördag 17 februari, insläpp från kl. 19.00.

V – fem olika konstnärer med fem olika uttryck.

V – fem olika konstnärer med fem olika uttryck.

Pressbild

V – Konstutställning

V – fem olika konstnärer med fem olika uttryck. Här blandas friskt med målningar, fotokonst och blandtekniker. En annorlunda utställning där varje besökare kan finna just sin favorit! Bland utställarna återfinns Einar Qvick – Pastell/digitalt, Marie Herou – Abstrakt måleri, Jerker Johansson – Foto/blandteknik, Lotta Eriksson – Måleri/blandteknik och Henrik Johansson – Foto/digitalt. Vernissagehelg 17–18 februari, kl. 12.00–18.00.Måndag 19 februari till och med torsdag 22 februari, kl. 12-18. Ett evenemang av BasementArt och Tank Loppan Floki Minibullterrier.

Plats: Galleri Engleson, Erik Dahlbergsgatan 28, öppettider se ovan.

Henrik Nyblom kommer till Stora Teatern med Figaro Paninis Kakafoniska Dödsdans.

Henrik Nyblom kommer till Stora Teatern med Figaro Paninis Kakafoniska Dödsdans.

Per Kristiansen

Figaro Paninis kakafoniska dödsdans

Stand-up. Sjuka låtar. Allsång på Gränsen. Ostela samtal med publiken. Henrik Nyblom, känd av polisen och för sin musikaliska humor, ger sig ut på Sverigeturné. Han drar land och rike runt med skrattslakten “Figaro Paninis kakafoniska dödsdans“. Som husband har han parat ihop sig med Sylvester Schlegel, från The Ark och Augustifamiljen, och vi kan utlova en musikalisk resa från omloppsbanan ända ner mot humorns medelpunkt. ”Det känns i kroppen som showen kommer att bli något som jag eller publiken aldrig någonsin upplevt. Kanske blir det kanon, annars så måste jag antagligen gå under jorden, raka mig och byta namn till Johan Andersson. Vi får se, men det här är motsatsen till AI, som är en av grundpelarna i föreställningen”, säger Henrik Nyblom.

Plats: Stora Teatern, söndag 18 februari, kl. 18.00.